Pilot područje projekta INHERIT

U Murteru predstavljena Eko-edukacijska staza u podmorju NP Kornati: ‘Cilj je promocija ronjenja kroz održivi turizam’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ministarstvo turizma i sporta predstavilo je novu aktivnost u Nacionalnom parku Kornati – ‘Eko-edukacijska staza – podmorje NP KORNATA’.  Kupljena je ronilačka oprema za sve zainteresirane posjetitelje koji će na taj način moći vidjeti glavne atrakcije unutar morskih područja, a osim toga, cilj je i promocija ronjenja kao održive turističke aktivnosti, te povećanja svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti.

– Održivi turizam okosnica je turizma budućnosti. Naša prirodna i kulturna baština bogatstvo su koje moramo očuvati. Upravo stoga kroz projekt Eko-edukacijske staze u podmorju NP Kornati stavljamo naglasak na turističke proizvode koji uključuju turističku valorizaciju, ali i brigu o prostoru i resursima koji se koriste. Poticanje suradnje, edukacije i sudjelovanja lokalnog stanovništva i turista u zaštiti ekoloških vrijednosti predstavljaja važnu turističku aktivnost na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine – kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom predstavljanja aktivnosti.

FOTO Ministarstvo turizma i sporta

Kroz ovaj projekt u fokus je posebno stavljena promocija turističkih aktivnosti koje oslobađaju mediteransku prirodnu baštinu od učinaka masovnog turizma i doprinose povećanju valorizacije prirodne baštine i održivog turizma, što uključuje i investicije manjih vrijednosti u tematsku opremu i infrastrukturu.

Inače, područje Nacionalnog parka Kornati je pilot područje projekta ‘INHERIT’ za koji je Ministarstvo osiguralo preko 2.5 milijuna kuna. Ukupna sredstva namijenjena  projektu iznose preko 42 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Ciljevi projekta INHERIT obuhvaćaju promicanje mjera za jačanje održive turističke aktivnosti na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine, za rješavanje pritisaka intenzivnih turističkih tokova, pritisaka sezonalnosti i prekapacitiranosti u obalnim i priobalnim turističkim destinacijama Mediterana, te daljnja ispitivanja mogućnosti implementacije i poticanja održivog razvoja turizma na udaljenim mediteranskim otocima – poručili su iz Ministarstva turizma i sporta.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: