Oko 500 rasvjetnih tijela

U Murteru nova ekološka javna rasvjeta: ‘Doprinos očuvanju prirode, energije i zdravlja ljudi’

FOTO Murter-news
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Započela je realizacija projekta ‘Javna rasvjeta u Općini Murter-Kornati’ kojim je obuhvaćena zamjena postojećih s ekološkim svjetiljkama na javnim površinama, s ciljem ostvarivanja značajnih ušteda i umanjivanja štetnosti svjetlosnog zagađenja, piše Murter-news.com.

U Murteru će se tako zamijeniti oko 500 rasvjetnih tijela, od kojih je do sada već postavljeno njih dvjestotinjak, a ostatak će biti izmijenjen u narednih mjesec dana na lokacijama – Staro selo, Put škole, Lokvice i Put Slanice.

– Nova ekološka rasvjeta zadovoljavat će sve potrebne uvjete, od energetske učinkovitosti, ciljanog postavljanja. Zasjenjena je i usmjerena, odgovarajuće ‘boje’ svjetlosti te umjerenog intenziteta, čime će područje ove općine dati svoj veliki doprinos u očuvanju prirode, energije, ali i zdravlja ljudi – poručili su iz Općine.

Inače, javna rasvjeta najčešće je u vlasništvu lokalnih jedinica te se njeno održavanje i unaprjeđivanje financira se iz lokalnog proračuna, projekt je za Općinu Murter-Kornati izradila tvrtka Magnetron iz Splita dok postavljanje vrši Elektro Lukin.

Postojeća rasvjeta, tj visokotlačne natrijeve sijalice zamjenit će se energetski učinkovitim LED svjetiljkama. Godišnja novčana ušteda na troškovima električne energije uz primjenu rekonstrukcije jest 282.598,56 kuna.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.