Na Facebooku

Toni Turčinov oštro osudio mjere Stožera: ‘Bez razmišljanja stavili su nam jaram novih, nelogično sročenih mjera’Foto: Ilustracija/arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati, na svom je Facebooku oštro osudio nove mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, te ih nazvao ‘nelogičnima’. Njegov status prenosimo u cijelosti.
– Oštro osuđujem nove mjere našeg Nacionalnog stožera, koje su potpuno nelogične u svojim navodima. Čekalo se ‘zadnji čas’, dok su primjerice naši susjedi, cijela Europa, Velika Britanija i ostale zemlje, promptno reagirale i uvela lockdown na vrijeme, kod nas se čekalo i potpuno krivo reagiralo. Danas, ovaj trenutak, kad sve te države koje su provele na vrijeme lockdown imaju, nakon drastičnog porasta broja oboljelih, uslijed oko tri tjedna lockdowna, veoma zamjetan pad broja oboljelih (npr. Belgija preko 20.000 dnevno, ‘pala’ je na oko 1000), mi u Hrvatskoj, zahvaljujući nesposobnosti donošenja ispravnih odluka čelnika Nacionalnog stožera i ostalih dionika, savjetnika oko predlaganja mjera, zatvaramo državu u dane pred blagdane, a da smo to učinili na vrijeme, danas bi imali opuštanje mjera i nimalo dramatičan kraj godine.
Uz sve to, zar nisu imali dovoljno dobar primjer, onaj koji smo im mi u našoj općini pokazali i dokazali, tijekom perioda od 3-4 tjedna u kojem smo zaustavili ‘samozatvaranjem’ mjesta lokalne transmisije jedini u državi?
Na našem mikro primjeru, moglo se shvatiti koliko je važno promptno i urgentno djelovati, kad se ispostavi ponavljanje jačanja zaraze Covid-19. U tim našim trenucima nisu nas ‘doživljavali’, naši vapaji i lokalno djelovanje bili su im apstrakcija, naše rigorozne odluke su ih zbunjivale i nisu im nikad pridavali previše značaja. No ispostavilo se evo na primjerima zadnjih par tjedana u susjednim državama, da smo jako dobro znali što smo učinili kako bi spasili svoje mještane.
Ovako, od petka u ponoć, bez razmišljanja stavili su nam jaram novih, nelogično sročenih mjera, pri tom uopće ne uzimajući u obzir da je bezrazložno istim intenzitetom koristiti ih u svakom dijelu države. Konkretno, naša općina je epidemiološki povoljna, čemu zatvaranje ugostiteljskih objekata, odluke koja je donesena zbog pojedinaca koji su u drugim dijelovima države kršili mjere i prenamjenjivali poslovanje kako bi pronašli rupu u Zakonu i radili i dalje? Zar zbog toga moraju ispaštati ostali ugostitelji, pri tom mislim i na naše, koji se školski drže svih mjera, vode brigu o zdravlju svojih gostiju, jer na kraju, poučeni su među prvima u državi na najgori mogući način što znači lokalna transmisija Covid-19.
Nažalost, kroz nove mjere koje trebaju stupiti na snagu i trajati u najboljem slučaju do Božića, jasno je samo jedno- zbog bježanja s nastave dvoje učenika- cijela škola mora ispaštati i biti u kazni.
Kod spomena škole, ne mogu ne postaviti pitanje što je našom djecom, koja svaki dan putuju u Šibenik u srednje škole u kojima su sve češći slučajevi pojave zaraze u obiteljima, gdje razredi idu u samoizolaciju i po nekoliko puta? Da li je potrebno spominjati da je zima na vratima, doba prehlada, viroza, upala je već tu, da se ta djeca smrzavaju na kolodvoru gdje je nemoguće održavati zadanu distancu? Uslijed svega toga, postaju izloženi raznim infekcijama, ali i potencijalni prijenosnici. On line nastava je jedina koja bi mogla direktno ugroziti njihovo zdravlje i spriječiti transmisiju u obitelji i okolinu, no Nacionalni stožer nije svjestan i takve krive odluke.
S ovakvim mjerama koje su nam nametnuli, u ni u kom slučaju nismo sigurni od ugroze zdravlja. Odluke bi trebalo revidirati čim prije i to inicijativom Županijskog i lokalnog stožera, jer postojeće nisu svrsishodne – napisao je Turčinov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.