'24 sata oko planete'

Svjetski dan hodanja u Murteru: Istražite otok kroz pet zabavnih tematskih staza

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svjetskom danu hodanja, u nedjelju 4. listopada priključit će se i otok Murter priključuje se i Murter u sklopu projekta ’24 sata oko planete’  svjetske neprofitne organizacije TAFISA.

Cilj akcije je bavljenjem tjelesnom aktivnošću na jedan dan ujediniti ljude diljem svijeta temeljem vjerovanja kako je upravo to rješenje ka suzbijanju globalne pandemije koja utječe na svakodnevni život sviju. U ovoj specifičnoj godini obilježavanje Svjetskog dana hodanja poziv je na poraz pandemije zajedništvom te da se kroz moć sporta i tjelesne aktivnosti ujedini cijeli svijet.

– Tijekom ovog vikenda, od petka do nedjelje, kada se obilježava Svjetski dan hodanja, Turistička zajednica Općine Murter-Kornati obogatila i posebnom ponudom za sve koji namjeravaju doći na vikend odmor te svježi i odmorni posjetiti osmišljene tematske staze za hodanje zahvaljujući kojima će  upoznati dijelove Murtera koji su im još uvijek neistraženi. Zahvaljujući suradnji s apartmanskim kućama i hotelima,  Murter je tako u prilici ponuditi i posebno popularnu uslužnu paletu- od smještaja, unikatnih zdravih  menija, korištenja usluga zdravstvenog turizma, rekreacije, njege i opuštanja – poručili su organizatori.

Inače, osmišljeno je pet raznolikih zasebnih tematskih tura koje će sudionici vršiti samostalno bez vodstva, no uz pomoć karata i aplikacija koje su u sklopu tura pripremili organizatori. Navedene će ture od petka biti dostupne na informacijskim punktovima u svim mjestima Murtera, kao i na službenim kanalima organizatora i partnerskih organizacija, a sve je umreženo i s aplikacijom ‘Actionbound’ koja ima mobilnu formu ili onu koja se može preuzeti na osobno računalo, a putem aplikacije tijekom obilaska staza šetači mogu učitavati svoje fotografije i komentirati.

U nastavku pogledajte tematske staze za hodanje.

Staza KALAFATOV-  Osjetite živu tradiciju drvene brodogradnje posjetom aktivnih škverova Betine i Murtera te Muzeja betinske drvene brodogradnje kako unutar, tako i izvan zidova. U sklopu ove staze, duljine 3,5 km, koja je prikladna za svakog, moći ćete  vidjeti : Ćirov škver, Obrtnički škver Marin, Muzej na otvorenom, Muzej betinske drvene brodogradnje, Brodogradilište i marina Betina, Stara riva – tradicijski brodovi udruge ‘Latinsko idro’, mulići i rive ‘Put Luk’ i Bačvarov škver.

Muzej betinske drvene brodogradnje otvoren je od ponedjeljka do petka od 9 do 15 te subotom od 9 do 12. U nedjelju 4. listopada Muzej će biti otvoren od 10 do 16 sati.

Staza CLUENTUM- Zaigrajte edukativno zabavnu igru Cluentum na otvorenom i uživajte u čarima arheoloških ostataka povijesnog rimskog grada Colentuma smještenog na poluotoku Gradini. Igra Cluentum namijenjena je obiteljima, grupama prijatelja i poznanika od 9 – 99 godina starosti, a cilj joj je otkriti gdje, kako i tko je ukrao blago starih Rimljana.  Početak igre predviđen je za 10 sati. Broj sudionika po igri je ograničen na 15. Obavezne su prijave u inbox FB stranice udruge Argonauta do subote 3.listopada. u 17.

STAZA ‘PRI 200 GODIN’- posjetite lokalitete kulturnog dragulja Murtera, Staro selo, saznajte nevjerojatne informacije o murterskoj povijesti i njegovom početku nastanka naselju Srimač (danas Staro selo), koje su Hrvati podigli dalje od mora, na pristranku, uz rub plodnog polja i u podnožju Vršine i Raduča s kojih se moglo kontrolirati stanje na moru i prijetnje koje su s njega dolazile. Uživajte u panoramskom pogledu s vidikovca Sv. Roka, posjetite Prvu knjižnica i čitaonica u Dalmaciji i Zavičajnu zbirku Marka Mudronje Repca. Duljina staze je 1,4 km i prikladna je za sve, a prijavit ćete se moći i putem mobilne aplikacije Actionbound.

Staza ‘KAKO JE POČEO RAT NA MOM OTOKU?’- Namijenjena za ljubitelje blagog uspona kojim dolazite na najveći vrh otoka Murtera visok 125 m. Na vrhu vas ipak neće dočekati suparnici skriveni u starim austro-ugarskim tunelima i bunkerima, već jedan od najljepših pogleda Dalmacije, a na izlazu iz tunela čeka vas viseća anamorfoza (anamorphosis) instalacija ‘Murter Kornati’ kroz koju vam se pružaju Kornati na dlanu. Duljina staze iznosi 2,7 km, prikladna je za sve, s tim da je potrebna sportska obuća zbog lakšeg kretanja makadamskom šetnicom.

Staza ‘ČA ĆE MI COPACABANA’- Stvorena je za šetnju prekrasnim obalnim pojasom i plažama Murtera. Tako najlakše možete upoznati predivne plaže Murtera koje su kristalno bistre, bez snažnih valova i nepristupačnih obala, okružene su mirisima aromatičnog grmlja i borova. Dionica je duga 4,5 km, pri čemu ćete prošetati plažama Luke, posjetiti virtualni teleporter – spomenik ‘Lostura’, Podvrške, Slanica i Čigrađa. Kao najdulja šetačka dionica, nije prikladna za manju djecu i starije osobe.

Organizatori događanja:  Turistička zajednica općine Murter-Kornati,  Udruga ‘Argonauta’ , Udruga ‘Prijatelji Europe Općina Tisno’, Općina Tisno, Turistička zajednica općine Tisno, Turistička zajednica mjesta Jezera, Turistička zajednica mjesta Betina, , Narodna knjižnica i čitaonica Tisno, Prezentacijski i informacijski centar Betina, Savjet mladih Općine Tisno, Muzej betinske drvene brodogradnje.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.