S plaže Luke na sjever Europe: Murterini će iz periske moći gledati auroru borealis

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komunikator u obliku periske, kojeg Općina Murter-Kornati planira postaviti na plaži Luke u trećoj i posljednjoj fazi uređenja te gradske plaže, omogućit će Murterinima i njihovim gostima da prijeđu u drugu prostornu dimenziju. Točnije – u norvešku Općinu Herøy kroz koju će moći prošetati, vidjeti jelene, sobove, ali i doživjeti jedinstvenu polarnu svjetlost, poznatiju kao aurora borealis.

– Periska je kod nas zaštićena školjka, ima aluziju na nešto što je vrijedno i zaštićeno, a vrijedno je prijateljstvo između Općine Murter-Kornati i norveškog Herøya, općine koja ima preko tri tisuće otoka, dok smo mi poznati kao najotočnija općina Mediterana. Susrećemo se sa sličnim izazovima pa smo, nakon brojnih posjeta Norveškoj i njihovih dolazaka k nama, došli do ideje spomenika prijateljstva koji će biti znak suradnje, ali će otvoriti i širu gospodarsku perspektivu – objašnjava Luka Ježina, voditelj Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo Općine Murter-Kornati.

plaza luke komunikator teleporter murter norveska

Spomenik je dizajnirao arhitekt Goran Potušek koji je projektirao uređenje čitave plaže, a koncept teleportera osmislio je u suradnji s Općinom i poduzećem Novena. Visok oko četiri metra u obliku stilizirane periske, komunikator će imati dvije odvojene ljušture da čovjek može proći kroz njih, ali i prijeći virtualno u Norvešku.

– Bit će izrađen od kortena i sadržavat će aplikaciju koja se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti. Ona funkcionira na način da, kada korisnik dođe do spomenika i na ekranu pametnog telefona dodirne označeno mjesto na podu između dva krila periske, pojavit će mu se portal za prijelaz u drugu prostornu dimenziju. Prolaskom kroz virtualna AR vrata, odnosno u stvarnosti prolaskom između dva krila spomenika, na zaslonu mobitela gledat će norveški krajolik – pojašnjava Ježina.

norveska heroynorveska polarna svjetlost

Posjetitelj će tako moći gledati u svim smjerovima kroz norveški krajolik, a kad se okrene natrag, na ekranu će vidjeti portalna vrata za povratak u Murter.

– U Norveškoj na AR portalu moći se vidjeti i osjetiti Murter. Kad korisnik uđe u drugu prostornu dimenziju sadržaj se nakon određenog vremena automatski izmjeni. Aplikacija će sadržavati desetak najatraktivnijih lokacija Murtera i Herøya snimljenih 360 video virtualnim panorama. Primjerice korisnik će u Murteru na svom pametnom telefonu moći promatrati polarnu svijetlost iznad planine koju Norvežani nazivaju ‘7 sestara’, a koja se nalazi u neposrednoj blizini općine Herøy. S druge strane, korisnik u Norveškoj će moći uživati u pogledu na murterske plaže i otočni arhipelag uključujući Kornate – dodaje.

Plaža Luke, Murter
Plaža Luke, Murter

Korisnici će kroz virtualnu stvarnost moći i kontaktirati turističke agencije preko kojih će moći planirati putovanje u Murter odnosno Herøy.

Plaža Luke vrijedna preko dva milijuna kuna

Cijela ideja trebala bi biti realizirana u posljednjoj etapi uređenja murterske plaže Luke, gdje je u tijeku finalizacija druge faze radova, a koju je financiralo Ministarstvo turizma s 399 tisuća kuna, dok je Općina uložila dodatnih 200 tisuća kuna iz vlastitog proračuna. Prva faza koštala je 700 tisuća kuna.

– U drugoj fazi izgrađena je rampa za osobe s invaliditetom, te nastavak sinusoidne šetnice s đardinima. Ta plaža je jedna od najbitnijih točaka u Murteru, i samom njenom izgradnjom omogućili smo podizanje cijena turističkih usluga u Murteru. Do kraja godine bit će postavljene i sprave za vježbanje, dječje igralište, a onda počinje i izgradnja javnog WC-a – doznajemo od načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova.

Projekt dovršetka uređenja plaže u sklopu treće faze radova, prijavljen je i prezentiran u Ministarstvu turizma, a iz Općine se nadaju kako će im biti odobreno oko pola milijuna kuna.

– Vrijednost posljednje faze radova procijenjena je na približno 800 tisuća kuna, pa će Općina pokriti iz svog proračuna ostatak troškova završetka uređenja Luke – zaključio je Luka Ježina.

uređenje plaže luke murter


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.