U uvali Kravljačica i na južnoj strani otoka Borovnika

Posidonija u podmorju Kornata dobro napreduje: Nakon presađivanja i nadzora, postavljene signalne bove iznad polja

Zaposlenici Javne ustanove NP Kornati, zajedno s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, partnerom na projektu, prošlog su tjedna obavili nadzor posidonije na području Nacionalnog parka Kornati.

Nadzor je proveden u uvali Kravljačica i na južnoj strani otoka Borovnika. Na svakoj postaji, od ukupno devet, postavljeni su mjerni metri radi mjerenja pokrovnosti livade posidonije, dok se pomoću kvadrata veličine 40 puta 40 centimetara mjerila gustoća izdanaka.

Također, monitoring je proveden i na lokaciji presađene posidonije, u uvali Kravljačica. Prebrojan je ukupan broj izdanaka te je izmjerena duljina najdužeg lista na svakoj označenoj ‘zvijezdi’  kako bi se moglo utvrditi bilo kakvo novonastalo oštećenje. Rezultati nadzora nisu pokazali značajnija oštećenja na presađenim izdancima posidonije.

Naime, u listopadu 2019. godine, u svrhu obnove oštećene livade nastale uslijed višegodišnjeg sidrenja, presađeno je ukupno 720 izdanaka posidonije.

Presađivanje je dio projekta Saspas Interreg Italy – Croatia na kojem je Javna ustanova NP Kornati partner. Opći cilj projekta je očuvanje i obnova morskih cvjetnica kroz postavljanje sigurnih sidrišta, obavljanja pilot-transplantacija morskih cvjetnica, obavljanje aktivnosti monitoringa i definiranje integriranog sustava upravljanja za morske cvjetnice u Jadranu.

Nakon uspješno obavljenog nadzoraa, zaposlenici JU NP Kornati su postavili signalne bove neposredno iznad polja presađene posidonije, kako bi se izbjeglo sidrenje na tom području i spriječilo bilo kakvo oštećenje presađenih izdanaka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.