Pokrenuta peticija zbog gradnje u murterskom Pod Raduču uz samo more

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Do trenutka pisanja ovoga teksta 80 stanovnika ili vlasnika nekretnina u Murteru potpisalo je on-line peticiju kojom se od sedam ministarstava traži da u okviru svojih nadležnosti obave nadzor nad postupkom izdavanja četiri građevinske dozvole izdane 19. svibnja 2017. godine investitoru GF PLUS iz Zagreba, koje je izdala Šibensko-kninska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju, te da se dozvole koje su izdane u suprotnosti s pozitivnim propisima ponište.

Peticija je rezultat svih dosadašnjih pokušaja da zaustave gradnju, koju je investitor već počeo, na predjelu Pod Raduč uz samu uvalu Slanica. Investitor je, iznad ulice Pod Raduč već izgradio tri apartmanske zgrade koje su već oglašene za prodaju, a sada je počeo gradnju ispred njih, s donje strane ulice, tik uz more.

prodaja murter

U obrazloženju peticije organizatori navode kako je taj prostor izuzetno visoke vrijednosti u smislu ljepote i očuvanosti prirode i okoliša. Navedena je ulica niz desetljeća prekrasna priobalna šetnica, koja se proteže od poznate plaže Slanica prema slijedećoj uvali Čigrađa. Uz cestu je kontinuiran borik kroz koji se vidi kristalno čisto more s netaknutom obalom i pruža se nezaboravan pogled na Murtersko more i Nacionalni park Kornate u daljini.

Navode i kako 60-ih godina, u vrijeme prve gradnje na tom prostoru, nije bilo prostornog plana, ali je stav lokalne uprave bio da se gradi isključivo 25 do 30 metara od ceste i to samo sa suprotne strane od mora.Tek 2004. godine država je regulirala zaštićeni obalni pojas od 70 metara od obalne crte u kojem se nije moglo graditi pojedinačne objekte.

Potpisnici peticije napominju i kako je nadležni ured Šibensko-kninske županije četiri građevne dozvole investitoru izdao samo dan prije usvajanja izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Murter-Kornati kojim bi to bilo onemogućeno. Jedna od tih dozvola je za objekt s jednom stambenom jedinicom ispod ceste uz samo more. Za potpisnike peticije zanimljiv je podatak da je postupak izdavanja tih dozvola trajao samo 30 dana, dok je uobičajeni rok takvih postupaka i za puno jednostavnije gradnje iznosi oko 6 mjeseci i više, a investitor je borove porušio i počeo gradnju tek krajem sezone kada su okolni vikendaši napustili Murter. Zbog svega sumnjaju u legalnost izdane dozvole za četvrti objekt.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.