Brojke zadovoljavajuće s obzirom na epidemiju

Nedavno izoliran od svijeta, danas pun turista: Provjerili smo kako živi Murter u srcu turističke sezone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Obilaskom murterskih plaža i ulica moglo bi se zaključiti da epidemija koronavirusa i najduža karantena u Hrvatskoj nisu ostavile velike posljedice na turističku sezonu u toj općini. Najpoznatija plaža Slanica popunjena je turistima, terase kafića i restorana su ‘živahne’ i cjelokupna situacija, na prvu, odaje dojam kao da se ništa loše ne događa. Ali ipak nije sve tako bajno kao prijašnjih godina kada su se obarali rekordi. No, Murterini nisu nezadovoljni, jer do par mjeseci nisu puno ni očekivali.

Prema podacima Turističke zajednice Općine Murter-Kornati, od 1. do 17. srpnja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvareno je 50 posto dolazaka i 54 posto noćenja, a najviše u privatnom smještaju i kampovima.

– Najviše noćenja su do sada ostvarili Slovenci, zatim Hrvati, Česi i Austrijanci. Statistički podaci za srpanj su sve bolji te se smanjio pad iz predsezone, a trenutačno imamo 60 posto dolazaka i 65 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Što se tiče nekomercijalnog smještaja – ‘vikendaša’ tu se usporedno krećemo u okvirima od oko 60 posto. Sve u svemu ne možemo reći da smo nezadovoljni jer i ove brojke govore o uspjehu s obzirom na cjelokupnu situaciju– rekla nam je Matea Bašić, direktorica murterske TZ.

Podatke Turističke zajednice potvrđuju nam i privatni iznajmljivači, pa nam je Mario Košćević, vlasnik četiri apartmana u neposrednoj blizini plaže Luke rekao da, s obzirom na prošlu godinu, ove godine ima popunjenost od otprilike 60 posto.

– Dobro je, moglo je biti ništa. Do kraja prvog tjedna kolovoza imam rezervirano, a nadam se da će biti i novih ‘last minute’ rezervacija pa ćemo nekako izvući i osmi mjesec. Krajem lipnja i početkom srpnja situacija nije bila obećavajuća, pa sam spustio cijene za otprilike dvadesetak posto. Gosti su mi svi redom Slovenci – dodaje Mario.

Iznajmljivanjem soba i apartmana Marija Kovačev bavi se već više od 40 godina, doživjela je i lošije sezone, posebno za vrijeme Domovinskog rata, a sada se nada svojim ‘starim’ gostima koji godinama ljetuju u njenom smještaju. I ona je spustila cijene za 20 posto.

– Mogla bi procijeniti da će ova sezona biti upola lošija od prethodne. Mnogi gosti su prebacili rezervacije za sljedeće ljeto, a dolazi i do nepredviđenih situacija. Ljudi otkažu dva dana prije dolaska i onda se nekako snalazim. Evo baš sam neki dan primila četveročlanu obitelj u apartman za šestero i prilagodila cijenu. Sobe su prazne što je i razumljivo, tu se ipak dijeli kuhinja i kupaone. Moram priznati da i nije toliko loše koliko sam prije koji mjesec mislila da će biti. Zadovoljna sam, što je tu je – zaključuje iznajmljivačica Marija.

S druge strane, suprotno svim statistikama, vlasnik obiteljskog hotela ‘Ana’ na Slanici  Danijel Ježina ne skriva zadovoljstvo skoro stopostotnom popunjenošću sve do kraja kolovoza.

-Imamo 12 soba i jedan veliki apartman te, od ove godine, vrhunskog kuhara Zorana Jajca i mogu se pohvaliti da smo kompletno popunjeni već par tjedana. Mislim da je tome doprinio vrhunski vođen buking koji smo prepustili jednoj specijaliziranoj firmi koja se već niz godina bavi time. Znalo nam se desiti da u jednom danu imamo i do tri otkazivanja ali nedugo zatim i tri nove rezervacije- rekao nam je.

S obzirom da je otok Murter poznat i po vrhunskim restoranima i bogatoj gastronomskoj ponudi, a velika većina stanovnika otoka Murtera živi od ugostiteljstva, provjerili smo kakva je situacija kod njih.

Sandra Bašić iz Konobe Boba, jedinog restorana s Michelinovom preporukom na Murteru, zadovoljna je s trenutačnom situacijom jer očekivanja proljetos nije ni bilo.

– U usporedbi s prošlom godinom, ove godine ostvarujemo 50 posto prometa i gostiju u restoranu. S obzirom da inače radimo tijekom cijele godine, a u 2020. smo gotovo četiri mjeseca bili zatvoreni moram priznati da smo imali gubitke jer nam državne potpore nisu uspjele pokriti sve troškove održavanja ‘hladnog pogona’. Mi imamo stalno zaposlene i stalne sezonske radnike, ukupno ih je 11, a ove godine nećemo uzimati ispomoći jer jednostavno, na žalost, nemamo potrebe za više radne snage – kazala nam je Sandra te nam je napomenula kako ni ne mogu raditi punim kapacitetom, jer su zbog epidemioloških mjera i određeni broj stolova eliminirali.

I u kafićima je slična situacija. Konobar iz coctail bara La Playa kojemu je ovo već druga godina bez imalo oklijevanja i razmišljanja kroz masku nam je rekao da je promet i broj gostiju manji za oko 50 posto i dodao kako ove godine nema većih večernjih ‘partija’.

Prije nekoliko tjedana na cijelom otoku Murteru izdana je preporuka da se u dućane ulazi isključivo s maskama, a s vremenom je većina mještana i turista prihvatila takav obrazac ponašanja tako da su već svi naviknuti na tu mjeru. No, zanimalo nas je osjećaju li se turisti sigurno.

– Već nekoliko godina ljetujemo ovdje, ima puno sadržaja za djecu, plaže su prekrasne, Kornati su blizu. Osjećam se sigurno, u dućanima svi nose maske, mnogi se trude održavati razmak, a nerijetko sam doživjela da druga osoba pričeka sa strane dok ja izaberem artikl s određene police. Na plažama je malo veća gužva, ali mislim da to ne bi trebalo biti presudno za osjećaj sigurnosti jer ipak smo tada na otvorenom uz jako sunce – odgovorila nam je Tatjana iz austrijskog Tirola koja je u Murter došla sa suprugom i njihova tri sina.

Za karantenu Murtera i Betine tijekom prvog vala epidemije u Hrvatskoj je čula, dodala je, ali to nije nimalo utjecalo na izbor lokacije na kojem će njena obitelj provesti godišnji odmor.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.