Nakon duge tri godine Općina Murter-Kornati dobila Prostorni plan koji omogućuje razvoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu, murterski su vijećnici, sa sedam glasova za i dva suzdržana, prihvatili Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Murter-Kornati.

Na sjednici je bila i Terezija Mirković Berković, odgovorna voditeljica izrade plana iz Urbanističkog instituta Hrvatske koja je konstatirala da je murterski PPU zadnji put mijenjan 2008. godine te je trebalo provesti mnoge sadržajne i formalne promjene.

S ciljem usvajanja dopuna i izmjena prostornog plana, sredinom 2016. godine formiran je Općinski odbor za prostorno uređenje koji se sastojao od stručnih ljudi iz različitih političkih opcija: HDS, HSS, HDZ, SDP i MOST-a. Taj odbor uložio je 200 volonterskih radnih sati, a zaposlenici općine radili su prekovremeno posljednjih tjedana kako bi Izmjene PPU-a bile usvojene prije raspuštanja općinskog vijeća. Naime Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Općini Murter-Kornati 13. svibnja 2016. dodijelila je potporu u iznosu od 150 tisuća kuna za Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave. Kako je rok za podnošenje Zahtjeva za isplatu odobrenih sredstava točno godinu dana Općinsko vijeće je trebalo usvojiti Izmjene prije 13. svibnja 2017. godine što ne bi bilo moguće nakon 20. travnja 2017. kada je Republika Hrvatska raspustila sva općinska i gradska vijeća radi održavanja svibanjskih lokalnih izbora.

– Nužnost donošenja ovih izmjena i dopuna pokazala se prije još prije tri godine kada, nakon provedene javne rasprave te odobrenja nadležnih tijela, u tadašnjem sazivu Općinskog vijeća izmjene plana nisu donesene. Donesene izmjene i dopune prilagodba su posljedicama ‘legalizacije’ koja je ostavila mnoga neriješena pitanja u prostoru te nužnost percipiranja specifičnosti pojedinih građevinskih područja (Luke i Butina) gdje plan na snazi nije dao odgovor i omogućio legalne rekonstrukcije i adaptacije specifično guste strukture naselja te time onemogućio podizanje kvalitete života, što je rezultiralo postepenom migracijom u druge dijelove Murtera, gdje sa rastućim cijenama zemljišta, lokalno stanovništvo gubi korak sa strancima. Drugi bitan aspekt izmjena i dopuna plana je javni, odnosno, komunalni, pri čemu je posebna pažnja posvećena uvali Hramina u kojoj se odvija većina gospodarskih i turističkih aktivnosti, dosad bez ikakve regulacije i mogućnosti uvođenja komunalnog reda, što je nužnost za ikakav gospodarski napredak, obrazložio je Goran Potušek u ime Odbora za prostorno uređenje.

Ove Izmjene i dopune predvidjele su zone javnih i društvenih namjena i to kod crkve sv. Mihovil i kod škole. Uz crkvu sv. Mihovil planirano je formiranje takve zone na površini oko dva hektara na kojoj se mogu smjestiti pastoralni centar sa crkvenom zbirkom, sadržaji kulture poput galerija, višenamjenskih dvorana, dom za starije sa stacionarom i dnevnom njegom, dječji vrtić i dječje igralište, javna parkirališta.

U uvali Hramina omogućava se gradnja i uređenje radionica za izradu i remont brodova, komunalnih istezališta za brodove s kopnenim površinama, servisa za popravak i održavanje brodica te na zapadnom njenu dijelu u predjelu Jersani gradnja i rekonstrukcija postojećeg brodogradilišta.

Zona Hripe predviđa sanaciju odlagališta otpada i njegovu prenamjenu za poslovne sadržaje neophodne naselju radi gradnje komunalnih, obrtničkih i servisnih sadržaja tipa uljare, otkupa ribe i raznih obrta kojima nije mjesto u samom naselju te za reciklažno dvorište.

Izmjenama i dopunama je nadalje predviđeno uređenje arheološkog parka na Gradini.

Postojeće groblje je napokon ucrtano u prostorni plan Murtera i unutar označene zone moguće ga je širiti te izgraditi prateće sadržaje poput Paviljona za ispraćaj pokojnika i parkirališne površine, kao i odgovarajuću pristupnu javno-prometnu površinu.

Usvojenim Izmjenama i dopunama najstariji dio Murtera, Selo postalo je zaštićena kulturna zona i jedina je takva u Murteru te su svi zahvati na građevinama mogući temeljem dokumentacije o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a stari vojni kompleks na brdu Raduč postao je višenamjenska javna zona.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.