Murterini, odazovite se sutra volonterskoj akciji obnove suhozida

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Sutra, 29. ožujka od 9 do 14 sati održat će se volonterska i edukativna radionica obnove suhozida buduće šetnice oko brda Gradina. Iz udruge Argonauta i Općine Murter-Kornati pozivaju sve mještane Murtera da se pridruže velikoj akciji i dođu što većem broju. Osigurani su ručak i osvježenje, a najvrjedniji volonteri bit će nagrađeni.

Predstavnici udruge 4 GRADA DRAGODID iz Komiže u sklopu akcije održati će edukativnu radionicu na kojoj će sudionici akcije imati priliku naučiti osnove gradnje suhozida.

U ovoj akciji obnavljati će se suhozidi na liburnskim suhozidnim bedemima koji su bili dio fortifikacijskog sustava drevnog liburnskog grada Colentuma.
Danas se po ostacima ovih bedema planira urediti edukativno-rekreacijska šetnica koja će biti svojevrsna „magistrala“ budućeg Arheloško-rekreacijskog parka Colentum. Podsjećamo da su liburnske suhozidne bedeme prošlog ljeta od raslinja čistili mladi volonteri iz 16 zemalja svijeta u sklopu projekta Eco Heritage Task Force, a ovom volonterskom akcijom nastavlja se njihova valorizacija. U akciji će sudjelovati brojne udruge i organizacije sa otoka Murtera kojima je ova ova tema relevantna – Udruga Modrave Murter Betina, Udruga Gangaro, Ogranak Matice Hrvatske Murter, Poljoprivredna zadruga Kornati, DVD Kornati i drugi.

Akcija se provodi u sklopu projekta “Obnovimo naše suhozide – Doprinos održivom korištenju lokalnih resursa revitalizacijom suhozidne gradnje” koju podupire Zaklada “Kajo Dadić” iz Splita u sklopu natječaja za financijsku podršku projektima razvoja društvenog kapitala zajednice. Ovaj projekt ima za cilj jačanje društvenog kapitala zajednice otoka Murtera za buduću sustavnu obnovu suhozida na prostoru koji gravitira otoku Murteru (otok Murter, murterski arhipelag, kornatsko otočje i Modrave. Projekt provoditi udruga Argonauta u razdoblju od 1. siječnja – 31. prosinca 2014. a podupiru općina Murter-Kornati, TZO Murter-Kornati i komunalno poduzeće Murtela.

Podsjećamo da je u lipnju 2013. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo vještinu gradnje suhozida NEMATERIJALNIM KULTURNIM DOBROM. Od tada nadalje svaka se konstruktivna inicijativa vezana uz suhozide može prijaviti za sredstva Ministarstva kulture namijenjena za programe zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.