Stone & Sail Extravaganza projekt

Murter će na mjesec dana biti dom mladim međunarodnim volonterima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Murter je od prošlog tjedna na mjesec dana postao domom deset mladih volontera iz Poljske, Francuske, Španjolske i Bugarske.

Cilj njihovog dolaska je Stone & Sail Extravaganza projekt koji se provodi kroz program Europskih snaga solidarnosti uz financijsku potporu Europske unije i u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Ideja za ovaj projekt potekla je iz bogatog iskustva udruge Argonauta u provedbi volonterskih programa kao i uspješnog promicanja znanja i podizanja svijesti o vrijednostima kulturne/arheološke baštine kao zajedničke europske vrijednosti i njezinom potencijalu u smislu održivog razvoja ruralnih zajednica.

Cilj ovog projekta je doprinositi osvještavanju i poticanju interesa javnosti o važnosti očuvanja i valorizacije lokalne povijesno-kulturne baštine i to konkretno arheološkog nalazišta Colentum, bivšeg vojnog kompleksa na brdu Raduč te bogate i duge tradicije pomorske kulture i jedrenja na latinsko idro.

Konkretno, volonteri će idućih mjesec dana u Murteru uređivati pristupne putove i šetnice na Raduču, čistiti plažu Colentum od granja, nanositi novi sloj boje na klupe, vidikovac i poznatu ljulju, učiti o tradiciji latinskog idra, posjetiti Muzej betinske drvene brodogradnje te promovirati lokalnu kulturnu baštinu u svojim matičnim zemljama.

Uz to, dio svoga vremena volonteri će posvetiti starijim ljudima u lokalnoj zajednici i pomoći im u radovima u njihovim maslinicima sada kada se nalazimo u srcu sezone maslina.

Važna stavka ovog projekta je povezivanje s lokalnom zajednicom i promoviranje mogućnosti i dobrobiti volonterstva kao i spoznaja da se zajedničkim radom i uloženom energijom mogu napraviti brojni pomaci čiji skup kasnije rezultira vidljivim rezultatom na obostranu dobrobit, kako volontera tako i lokalne zajednice koje su postali dijelom kroz ovaj projekt.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.