Osvojile drugu nagradu na natječaju Impact Hub-a Zagreb

Klub ‘Po guštu’: Mlade murterske ‘heroine ulice’ svojim projektom odlučile obogatiti društveni i kulturni život u Murteru

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Već drugu subotu za redom su, mlade Murterke Klara, Sara, Rosa, Ema i Ana, predstavile svoj projekt mještanima Murtera. Taj tim od pet ‘heroina’ okupljenih u klub ‘Po guštu’, a vođene namjerom da obogate murtersku scenu društvenih događanja organizirale su prikazivanje filmova koje se održalo u DC Jedro. Naime, cure su osvojile drugo mjesto na natječaju Heroj ulice, na koji se prijavilo više od 70 mladih između 14 i 18 godina iz cijele Hrvatske, koji je osmislio je i proveo Impact Hub Zagreb, a financijsku podršku osiguralo je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država.

Želja za stvaranjem novih, konstruktivnih i edukativnih društvenih aktivnosti hvalevrijedna je inicijativa srednjoškolke Klare Rameše koja se i prijavila na projekt, a zatim okupila svoje prijateljice s kojima dijeli ista razmišljanja i želje.

Projekt je bio zamišljen u trajanju od 10 tjedana s ciljem identifikacije, angažiranja, podrške i edukacije lokalnih mladih vođa (heroje) kako bi stvorili promjene na lokalnoj razini. Kroz svaki tjedan  su natjecatelji i natjecateljice iz cijele Hrvatske trebali proći kroz jedan izazov, a završni je uključivao izradu budućeg projekta kojeg će provoditi u svojim zajednicama.

– Mi pobjedu uopće nismo uopće očekivale, ta pobjeda nam je došla, mogu reći, spontano, radile smo to usput, a s obzirom da je tema projekta bila pronaći glavni problem u mjestu u kojem živimo mi smo se odlučile fokusirati na nedostatak aktivnosti za mlade i starije mještane. Ovog ljeta smo išle na četiri radionice koje su organizirali iz Impact Huba Zagreb, nakon njih nam je dodijeljena mentorica Ana Raguž, osnovale smo klub ‘Po guštu’ i evo sad smo tu. Isto spontano –  kazala nam je Klara.

Do 16. listopada, svake subote će provoditi prvu planiranu i osmišljenu aktivnost filmskih večeri ‘Filmska uživancija’ na kojima će prikazivati različite žanrove. Prve subote to su bila dva dokumentarna filma, ove subote dva igrana filma u suradnji s Betina festivalom, a prikazani filmovi su dio službene selekcije BAFF-a 2021. u sklopu programa ‘BAFF putuje’.

– Sljedeće subote na repertoaru će nam biti četiri animirana filma za one malo mlađe nakon kojih ćemo održati i radionicu za djecu na temu tih crtića. Kroz sljedeće mjesece planiramo održati izložbe, radionice plesa, fotografije.. Ma ko će sad to znati.. Ali svakako idemo dalje, a trudit ćemo se i održavati tradiciju pa ćemo održati i radionicu starinskih murterskih plesova, radionice o tradicionalnoj narodnoj nošnji, ma svašta kako bi našu bogatu baštinu približili mladima – nabraja nam Klara.

Pričaju nam cure kako su problem nedostatka atraktivnih aktivnosti za mlade i starije izabrale upravo zato što su, kao srednjoškolke, svjesne da u Murteru nedostaju upravo takve aktivnosti, a nadaju se da će budućim generacijama otvoriti put prema aktivnijem sudjelovanju u kulturnom i društvenom životu Murtera.

– Novčana nagrada nam je vjetar u leđa za naš Klub, moramo tu svotu pametno raspodijeliti po aktivnostima kako bi što duže ‘potrajale’, a u međuvremenu moramo stati same na svoje noge kako bi opstale. Primamo nove članove koji kao i mi imaju volje za rješavanjem ovog problema s kojim smo se uhvatile u koštac – zaključuje.

Ove mlade djevojke trebale bi biti primjer svim svojim vršnjacima –  aktivne, uporne te spremne za nove izazove kojima bi donosili dobrobit lokalnoj zajednici. Ne obeshrabruje ih ni gust raspored ni različite smjene u školama u Šibeniku, pa tako sastanke najčešće održavaju u autobusu do Šibenika i nazad, a kažu nam i kako imaju poprilično aktivnu whatsapp grupu.

– Stvarno smo krenule u ovu priču potpuno bez ikakvih očekivanja, nismo očekivale da ćemo pobijediti, a sad imamo i određenu odgovornost prema aktivnostima koje smo predstavile – za kraj nam je kazala Ema, a većina njih se složila kako bi, nakon završetka školovanja, upravo htjele i živjeti ovdje te još više pridonositi boljem društvenom i kulturnom životu svih Murterina.

Više o curama iz kluba ‘Po guštu’ možete pronaći na njihovom Facebooku i Instagramu.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.