'Do you See ME'

Je li uistinu teže razbiti predrasudu nego atom? Na sve odgovara film nastao u važnom projektu Argonauta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Projekt ‘Do you See ME?’ Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja
Argonauta rezultirao je kratkim filmom kojeg su napravili sudionici razmjene mladih iz
Portugala, Poljske, Makedonije, Hrvatske i Islanda s ciljem informiranja javnosti o
predrasudama, sterotipima i cjelokupnom projektu.

Na razmjeni mladih su sudionici kroz neformalne metode osvijestili vlastite predrasude i stereotipove, raspravljali o njima te ponudili različite načina kako ih iskomunicirati, slomiti i na posljetku zauzeti nove stavove.

Kako bi dobili jasniju sliku o društvu i predrasudama s kojima se različiti pojedinci i grupe nose, sudionici su posjetili udrugu MOST iz Splita i Centar za Autizam Split te čuli koji su njihovi svakodnevni problemi, ali i radosti koje doživljavaju u radu s osjetljivim skupinama, a koje ih guraju da nastave svoju borbu – s društvom, sistemom, predrasudama.

Einsteinovu izjavu da je teže razbiti predrasudu nego atom, sudionici razmjene nisu empirijski dokazivali, ali su na vlastitoj koži osjetili kako predrasude mogu dovesti do sukoba i sloma te koliko razumijevanja, ljubavi i otvorenosti je potrebno da se nadiđu neka uvjerenja.

Svoja razmišljanja i iskustvo su dokumentirali u kratkom filmu te pozivaju sve čitatelje da ga pogledaju, podijele i razmisle o predrasudama i stereotipima koje nose i s kojima se susreću.

‘Iako različiti, u svima nama teče ista krv’ bio je jedan od zaključaka sudionika, a upravo crvena linija povezala je 30 likovnih radova koje su stvorili, a koji simboliziraju – konflikt, biti neshvaćen, biti shvaćen, slomiti i mir. Cijelu izložbu likovnih radova možete pogledati u kratkom videu.

Samo ime i logo razmjene mladih ‘Do you See ME?!’ poziva da dvaput razmislimo o tome vidimo li neku osobu onakvu kakva ona uistinu jest.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.