Više

  Tradicionalna karnevalska povorka

  FOTO/VIDEO Murterske Bake originalnošću oduševile publiku: ‘Ja ovaj dan obožajen’

   

  Tradicionalna karnevalska povorka u Murteru i ove je godine privukla veliki broj maškara. Murterske Bake danas su, nakon godinu dana pauze, prodefilirale do rive, a originalnih maski nije nedostajalo.

  Čak 23 maskirane grupe, predvođene limenom glazbom Pirovac, spustile su se iz Starog Sela sve do rive gdje su održale i svoj performans te tako do suza nasmijali i zabavili mnogobrojnu publiku unatoč buri koja je poprilično puhala.

  Kako smo mogli vidjeti, pojedinim oskudno obučenim maškarama niske temperature nisu puno pokvarile njihov posebni dan.

  – Ja ovaj dan obožajen! Cilu godinu se pripremamo za ovo i napokon smo ga dočekali, a i lipo je kad se ljudi ovako vesele pogotovo u doba ove pandemije – ispričao nam je jedan maskirani Murteranin.

  Nakon povorke, na Trgu Rudina, svi okupljeni mogli su se okrijepiti fažolom sa suhim jelenskim mesom kojeg su pripremili članovi Lovačkog društva Sokol. Za sam kraj bit će proglašenje najboljih bak te, naravno, zagarantirana zabava uz Guliana i Diktatore.

  Inače, Karnevalska tradicija u Murteru se čuva i njeguje više 130 godina, a naziv pokladnog događaja, ‘Murterske Bake’, svojstven je samo Murteru i korijen vuče iz naroda. Naime, izraz ‘baka’ koristio se kao sinonim za pogrdno, ružno, nakaradno. A ‘Murterske Bake’ nisu ništa od toga, nego najljepši mogući oblik čuvanja tradicije i odgoja mladih u tradicijskom duhu rodnoga mista.

  U našoj fotogaleriji pogledajte fantastične maske i atmosferu s ovogodišnjih murterskih maškara!

  - Advertisment -