Murter planira sličnu vezu s Japanom i Aljaskom

FOTO Svečano otvorena murterska plaža Luke s ‘virtualnim teleporterom’ za Norvešku

Spomenik ‘Lostura’, virtualni teleporter u obliku dvije stilizirane periske visoke gotovo četiri metra koji simbolizira prijateljstvo Općine Murter-Kornati s norveškom Općinom Herøy te kompletno uređenje plaže Luke u Murteru predstavljeni su večeras svečanim otvorenjem i prezentacijom aplikacije proširene stvarnosti VIR-TE na kojemu su prisustvovali načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov, stručni suradnik za opće i komunalne poslove Luka Ježina, arhitekt Goran Potušek, veleposlanik Norveške u Hrvatskoj Haakon Blankenborg, a putem video veze i načelnica općine Herøy Elbjorg Larsen.

Podsjetimo, Općina Murter-Kornati s uređenjem plaže počela je 2016. godine, a uređivana je u tri faze ukupne vrijednosti približno 2,6 milijuna kuna. U posljednjoj etapi uređenja postavljen je ‘Virtualni teleporter’ – spomenik prijateljstva koji će omogućiti Murterinima i njihovim gostima da, pomoću aplikacije na svom pametnom telefonu, prijeđu u drugu prostornu dimenziju. Točnije – u norvešku općinu Herøy kroz koju će moći prošetati, vidjeti jelene, sobove, ali i doživjeti jedinstvenu polarnu svjetlost, poznatiju kao aurora borealis. Riječ je o inovativnom konceptu koji je osmislio tim sastavljen od djelatnika Općine Murter-Kornati i poduzeća Novena te arhitekta Gorana Potušeka koji je dizajnirao spomenik i projektirao uređenje čitave plaže.

– Ovaj projekt smatramo ostavštinom koju dajemo u nasljeđe svim budućim Murterinima i posjetiteljima. Plaža Luke je srce Murtera, povezana šetnicom do centra koja će sutra biti otvorena – rekao je na otvaranju načelnik Turčinov te na sličan način najavio povezivanje s Japanom i Aljaskom.

Postolje je postavljeno, aktiviran je softver aplikacije proširene stvarnosti, a uz spomenik je instalirana info tabla s uputama kako koristiti aplikaciju te ekološka priča o pomoru periski na Jadranu ali i priča o prijateljstvu Općine Murter-Kornati s norveškom Općinom Herøy s kojom je ugovor o bratimljenju i suradnji potpisan još 2013. godine.

Spomenik je izrađen od COR-TEN čelika, izdržljivog materijala, a zanimljiv je po tome što mijenja boju svojih stijenki ovisno o vremenskim utjecajima. Te stijenke će vrlo brzo poprimiti narančasto-smeđu boju, dok će nijanse i tonovi varirati ovisno o vremenskim prilikama, a zahvalan je za održavanje što je posebno bitno s obzirom na poziciju na kojoj je često izložen naletima bure. U stijenke spomenika ugrađeno je oko 100 metara trake LED rasvjete koja noću pulsira.

– Ovaj spomenik je kruna uređenja plaže, uredili smo sanitarije i prilaze za invalide s obzirom da je ovo jedina gradska plaža, ostale su prirodne, pa smo tu imali i veću slobodu za intervencije na infrastrukturi. Spomenik je zamišljen kao portal za komunikaciju sa norveškim prijateljima, a njegov oblik je privlačenje pažnje na Perisku koja je ugrožena te je treba zaštititi. Dakle, spomenik ima više značenja – istaknuo je projektant spomenika arhitekt Goran Potušek.

Norveški veleposlanik u kratkom je govoru na samom otvaranju izrazio veliko zadovoljstvo simbolikom spomenika ‘Lostura’, a istaknuo kako je ovo tek početak jednog prijateljtsva i suradnje ove dvije države te kako se nada da će, smirivanjem epidemije koronavirusa u narednim godinama Hrvatsku, posebno Murter posjetiti više gostiju iz Norveške.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.