Osam edukativnih radionica u sedam škola u županiji

FOTO ‘Plava eko patrola’ Argonauta uspješno je iznjedrila više od 160 djece-patrolaša

Pratite nas i na društvenim mrežama:

‘Pilot provedba edukacijskog programa Plave Eko-patrole’ uspješno je realizirana u školskoj godini 2019./20. i 2020/21. kroz organizaciju osam edukativnih radionica –  Koliko jako gazimo svoj planet?, Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, eRRRRRRRiziraj se!, Zeleni bingo, Zajedno za čišći okoliš, Zar je more kiselo? i Putujuća izložba: Život jadranskih dubina. Program je proveden u organizaciji udruge Argonauta kao nositelja projekta ‘Plava Eko-patrola’ te partnera na projektu, Općine Murter-Kornati, Osnovne škole Murterski škoji-Murter i LAG-a ‘More 249’.

Edukativne radionice provedene su u sedam odabranih škola na području Šibensko-kninske županije – Brodarici, Murteru, Pirovcu, Primoštenu, Rogoznici, Tisnom te Vodicama, u fizičkom formatu, ali zbog novonastale situacije i u online formatu, a u pripremi i provedbi edukativnih radionica sudjelovalo je sedam lokalnih koordinatora, po jedan iz svake škole, projektni tim, volonteri te preko 160 djece-patrolaša.

– Godina dana intenzivnog rada obilježena je mnoštvom novih saznanja o održivom razvoju i to putem neformalnih metoda učenja, a nadasve predivnim uspomenama stvorenim s patrolašima, kao i dobrim temeljima za stvaranje održivije budućnosti. Metaforički rečeno, zasađeno je preko 160 zrna sjemena koja rastu malo po malo i tko zna koliko će velika šuma malih ekologa izrasti u budućnosti – poručili su iz udruge Argonauta.

Edukativna radionica Život jadranskih dubina koju je obilježila putujuća izložba fotografija morskog podmorja,  bila je postavljena i u galeriji Knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku od 22. rujna do 3. listopada godine, a nakon predstavljanja u knjižnici, cirkulirala je u svim osnovnim školama uključenim u provedbu projekta kroz listopad i studeni. Djeca-patrolaši pogledali su interaktivnu izložbu fotografija te nakon toga istražili neku njima zanimljivu morsku vrstu koju su potom nacrtali. Napisali su i kratak opis ili QR kod koji vodi na sam opisili zanimljiv video istražene morske vrste. Tako su njihovi radovi zauzeli mjesto originalne postave kada je ista ‘otputovala’ u iduću školu, zaživjeli su u školskom prostoru i bili vidljivi svim učenicima pojedine osnovne škole.

Radovi koje su djeca nacrtali sudjelovali su i u Foto natječaju Plave Eko-patrole koji je započeo 16. svibnja, a završio 14. prosinca godine objavom posljednjih sedam odabranih fotografija. U okviru Foto natječaja odabrano je ukupno 12 fotografija koje će krasiti Eko-kalendar Plave Eko-patrole za 2021. godinu i koji će biti podijeljen patrolašima.

– Glavni output projekta bit će Priručnik za provedbu vannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoja projekta ‘Plave Eko-patrole’ koji će ubrzo ugledati svjetlo dana i koji će potom biti distribuiran na adrese 500 osnovnih škola, ekoloških organizacija i lokalnih samouprava na cijelom jadranskom području RH. Na taj će način i u drugim lokalnim zajednicama osnovne škole, lokalni OCD-ovi i/ili općine kao inicijatori, moći pokrenuti provedbu tog edukacijskog projekta – kazali su iz udruge.

Inače, projekt ‘Plava Eko-patrola’ započeo je 1. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

Sve novosti i daljnje aktivnosti projekta možete pratiti ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: