Sve počelo u Zagrebu

Dani mađarske kulture u Murteru: ‘Lijepa priča za obostran užitak’

Susret mađarske kulture, posebno one pod UNESCO zaštitom i murterske tradicije, na kulturnom aspektu ovog petka, 19. lipnja, bit će predstavljen izložbom u 20 sati u Ribarskoj ulici i jazz koncertom koji će biti upriličen na trgu Rudina u 21 sat.

Igrom slučajnosti koju je inicirala emocija dvojice Murterina u Zagrebu, Zdravka Šarića i Vjekoslava Jurage- Špire, dogodila se priča koja je spojila Mađarsku i Hrvatsku, točnije- Murter. Kao i svakoj iskrenoj težnji i želji, lijep slijed doveo je do realizacije druženja grada kraljice Dunava, zahvaljujući Mađarskom institutu u Zagrebu  uz  podršku suorganizatora Turističke zajednice i Općine Murter Kornati.

– Mađari rado posjećuju Dalmaciju, a posebice Murter, dok je Budimpešta s druge strane, svojim čarima česta kao turistička destinacija Murterina. Budimpešta, kraljica Dunava grad je širokih avenija stvoren za pješačenje. Godišnje je posjeti više od 15 milijuna turista. Poseban doživljaj je plovidba Dunavom, naročito u večernjim satima jer je većina građevina dobro osvijetljena. Bez obzira na to što ova metropola nije na obali mora, puna je sjajnih toplica s toplom vodom koje su otvorene cijele godine, obiluje sjajnim promenadama, a gastronomski specijaliteti mađarske kuhinje, koje smo i sami dijelom usvojili u svojim kuhinjama ne treba posebno predstavljati kao ni izvrsna mađarska vina. Tu se negdje isprepleće ugoda, hedonizam, kultura i raskoš za ukusne pupoljke, koja će nesumnjivo, postati jedna dugotrajna priča uz obostran užitak – poručuju organizatori.

Mađarski prijatelji izložbom fotografija velikog formata predstavit će zaštićenu svjetsku baštinu UNESCO-a svoje prijestolnice Mađarske, poput  zgrade parlamenta i ribarske utvrde. Koncertom Hot Jazz Band, koji ove godine slavi 35 godina postojanja, slušatelji će moći uživati u popularnoj glazbi iz prve polovice prošloga stoljeća, te ranog jazza koji su iznova zaživjeli su u njihovoj interpretaciji, a na repertoaru će se naći pored svjetskih hitova i neke mađarske skladbe iz istog razdoblja.

Hot Jazz Band, koji će se predstaviti murterskoj publici, najuspješniji mađarski jazz sastav koji je do sad objavio četrnaest albuma, a iza sebe ima nastupe na prestižnim festivalima poput festivala u gradovima kao što su Tallinn, Zürich, Beč, Sacramento, jezero Tahoe, Istanbul, London, Bruxelles, Monte Carlo, Korzika, Šangaj, Ningbo, Lyon, Bratislava, Dresden, Helsinki, pa čak i u Hrvatskoj, u Varaždinu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.