Dani latinskog idra

Betinjani odnjeli pobjedu u muškoj veslačkoj regati ‘ Didovin veslun’ u Murteru

FOTO Murter News

Muška veslačka regata ‘Didovin veslun’ održana je jučer popodne u Murteru, a Murterinima su pobjedu ‘za dlaku’ odnijeli Betinjani.

Održana je u sklopu ovogodišnje manifestacije Dani latinskog idra, koja se u Murteru održava 23. godinu za redom, a traje tijekom rujna i listopada. Na ovogodišnjoj veslačkoj regati, osim veslača Murtera, Betine, Jezera i Tisnog, svoje vještine su pokazale i gostujuće ekipe iz Srime te posada kadeta Hrvatskog vojnog učilišta u Splitu, javlja Murter-news.com.

Regata ‘Didovin veslun’, prvi put je održana 2018. u čast dvadesete obljetnice osnutka udruge Latinsko idro sa željom da se tradicijsko veslanje gajeta oživi i proširi poput tradicijskog jedrenja ‘na latinsko idro’ kojeg njeguju kao glavni cilj u svom radu- očuvanju tradicijskih načina plovidbe. Regata se tradicionalno održava svake godine u rujnu, iza blagdana Male Gospe i u njoj se za čast svojega mjesta i prijelaznu nagradu ‘Veliku sohu svetoga roka’ natječu reprezentativne posade mjesta koja čuvaju tu tradiciju. Važno je istaknuti da je impresivnu sohu za koju se natječu sudionici veslačkog spektakla dizajnirao Vedranko Šikić Balara, a izradili su je u hrastovom drvu, Matej Šikić Balara i Nikola Skračić Čiči.

Publika je zbog propisanih mjera i preporuka HZJZ uslijed aktualne epidemiološke situacije bila sačinjena uglavnom od sudionika regate, organizatora i pokojeg člana obitelji.

Fotografije regate, kao i poredak veslačke utrke pogledajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.