Za građane Knina besplatna pretpremjera filma ‘Zvizdan’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Film ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića pretpremijerno će se prikazati u pet hrvatskih gradova među koje je izabran i Knin.

Kako stoji u priopćenju za medije Grad Knin u suradnji s produkcijom filma omogućit će građanima Knina besplatno gledanje ovog nagrađivanog filma, a kninska pretpremijera bit će u nedjelju, 20. rujna u kino dvorani Doma HV s početkom u 16 sati.

Zvizdan je film koji prati hrvatsko – srpske odnose na graničnom prostoru Like i etnički miješanog zaleđa Dalmacije kroz tri ljubavne priče. Priča je to o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi, a obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Glavne uloge glume splitski glumac Goran Marković te mlada zadarska glumica Tihana Lazović. U ostalim su ulogama: Nives Ivanković, Mira Banjac, Stipe Radoja, Slavko Sobin te Trpimir Jurkić.

Zvizdan – dramski film redatelja i scenarista Dalibora Matanića, premijerno je prikazan 2015. na 68. Filmskom festivalu u Cannesu gdje je u natjecateljskom programu “Izvjestan pogled”osvojio i nagradu stručnoga žirija.

Osim toga, ovaj film osvojio je i brojne druge nagrade:

– Sarajevo Film Festival 2015, Sarajevo, Bosna i Hercegovina – nagrada međunarodne konfederacije umjetničkih kina CICAE

– 62. Pulski filmski festival 2015, Pula, Hrvatska – Velika Zlatna arena za najbolji film,

-Zlatna arena za najbolju režiju, Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu (Tihan Lazović), Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu (Dado Ćosić), Zlatna arenu za kostimografiju (Ana Savić Gecan), nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara

– Europski parlament NAGRADA LUX 2015 – Nominacija u službenu selekciju.


Pratite nas i na društvenim mrežama: