Osigurano 350 tisuća kuna

U Kninu od jeseni počinje sveučilišni studij Upravljanje gradom: ‘Stipendirat ćemo 20 studenata’

Marko Jelić/Gradonačelnik Knina

Grad Knin nedavno je proslavio svoj Dan grada, a povodom toga održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća na kninskoj tvrđavi. Gradonačelnik Marko Jelić predstavio je završene i započete projekte gradske uprave, a dotaknuo se i sveučilišnog specijalističkog studija Upravljanje gradom koji se planira pokrenuti na jesen u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, piše Gradonačelnik.hr.

Gradonačelnik Jelić je otkrio što stoji iza tog projekta i zašto se krenulo u njegovu realizaciju.

 

– Primijetili smo da imamo iznimno ograničene ljudske kapacitete s kompetencijama za upravljanje javnim sektorom. Nema škole za gradonačelnike, zamjenike niti za ravnatelje ustanove, nitko se ne bavi s tim. Država je jedan od najvećih korisnika sredstava i potrošača javnih dobara. Skenirajući situaciju u našem gradu vidjeli smo i prije 2017. da ljudi ne znaju upravljati javnim sredstvima, uključujući i financijskim i ljudskim resursima, materijalnim dobrima i ostalim – priznaje nam gradonačelnik Jelić.

Ugovor između Grada Knina i Sveučilišta u Zagrebu potpisan je 21. svibnja 2019. godine i tada je gradonačelnik najavio kako Knin teži razvoju temeljenom na znanju. Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras rekao je pak kako ovakve sporazume imaju samo s još dva grada te vjeruje da Knin ima snage za daljnji razvoj.

Jelić je otkrio i kako bi Grad stipendirao 20 polaznika, a na studij se, naravno, mogu uključiti i oni iz drugih jedinica lokalne samouprave, ali i netko tko se želi samostalno upisati.

– Trebao bi početi u listopadu ove godine, studij je spreman. To je studij upravljanja europskim fondovima, ali pošto su EU fondovi iznimno zahtjevni, onda smo mi tražili da se dodaju dva predmeta koja će biti usko vezana uz upravljanje gradom – rekao je gradonačelnik i istaknuo kako bi studij trajao dva semestra ili jednu akademsku godinu te bi nosio 60 ECTS-a.

Grad je u proračunu osigurao 350 tisuća kuna za pomoć pri realizaciji ovog studija.

Natječaj će provesti Zagrebačko sveučilište, a osobe koje žele ići na taj studij moraju imati prvostupničku razinu, 180 ECTS bodova ili ekvivalent toga.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.