U Galeriji kninski muzej Knin

Otvorena izložba fotografija najugroženijenijih ptica uz tok rijeke Krke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Galeriji Kninskog muzeja u četvrtak je otvorena izložba pod nazivom ‘Natura 2000, Krka i okolni plato’. Autor fotografija je Ivica Lolić, respektabilan hrvatski ornitolog i fotograf, inače stručni suradnik Zavoda za ornitologiju HAZU.

Izložbu čini serija od deset fotografija nastalih 2019. godine tijekom praćenja ptica u sklopu projekta ‘Natura Drniš’ – održivi razvoj drniške prirodne baštine. Nositelj cjelokupnog projekta je Grad Drniš, a partner na projektu Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, koja je uz Kninski muzej i organizator ove izložbe.

JU Priroda Šibensko-kninske županije inače upravlja sa devet zaštićenih područja i 56 područja ekološke mreže Natura 2000 unutar Šibensko – kninske županije.

Projekt je proveden na području ekološke mreže Natura 2000 Krka i okolni plato koja je od iznimne važnosti za ptice, a aktivnosti monitoringa se odnose na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica kroz 12 mjeseci. Obuhvaćene su najugroženije ptice s popisa Natura Hrvatske: velika ševa, ćukavica, crnoprugi trstenjak, kratkoprsta ševa, suri orao, orao zmijar i sivi sokol te voljić maslinar koj i nije na ovoj listi, ali je važna vrsta za istraživa no područje jer mu ono pruža kvalitetna staništa za gniježđenje.

Ravnatelj Kninskog muzeja Ante Šimić izuzetno je počašćen što je jedna ovakva izložba posvećena prirodi našla svoje mjesto u Kninu, a Katarina Gugo viši kustos muzeja naglasila je važnost suradnje na ovakvim projektima.

– Radit ćemo na tome da se i ubuduće na istom području provodi praćenje upravo zato što se jedino na taj način stanje ornitofaune može kvalitetno pratiti, a pogotovo zato što praćebha  spadaju u obvezne mjere zaštite. Ovim putem apeliram na sve dionike u prostoru da sudjeluju u očuvanju i zaštiti istog, jer naposljetku čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku – naglasila je ravnateljica JU Priroda Anita Babačić Ajduk.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić istaknuo je da je Šibensko-kninska županija druga u Hrvatskoj po broju hektara zaštićenih prirodnih lokaliteta i da ostaje ‘na nama da ih takvima i zadržimo, ali i promičemo održivi razvoj područja pod zaštitom’.

Izložba će biti otvorena do 12. travnja 2021.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.