Opet se prelila laguna kod DIV-a: Masnoće zaustavljene na Orašnici, mulj prepun teških metala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Uslijed obilne kiše na cijelom području Dinare nabujale su vode Orašnice i Krke, ali je porastao i vodostaju u laguni s otpadnim vodama kod tvornice DIV te se masnoća izlila u kanal prema Orašnici. Po informacijama koje je Šibenski portal dobio jutros od načelnika Stožera civilne zaštite Grada Knina, kninskog dogradonačelnika Marija Ćaćića, onečišćenje nije ušlo u Krku.

– Za razliku od jučer situacija se danas malo smiruje. Prestala je kiša i smanjio se dotok nove vode, no podzemnim tokovima sva ta silna voda s Dinare još se procijeđuje i Krka raste. Voda iz lagune se prelila u odvodni kanal prema Orašnici, što se od lani dogodilo već više puta. DIV je na naš prijedlog poboljšao situaciju i u kanal prema Orašnici postavio barijere. Baš na tim barijerama skuplja se dobar dio masnoće – kazao je Ćaćić.

Manji dio masnoće, koji prolazi te barijere, hvata se na ranije postavljene tri-četiri barijere u Orašnici i onečišćenje je tu zaustavljeno te ne odlazi u Krku.

– Jučer je bilo prilično opasno i pribojavali smo se crnjeg scenarija, no ovaj put je sve dobro prošlo – dodaje Ćaćić.

Zbog velikog problema lagune otpadnih voda nekadašnje Tvornice vijaka Knin, čelni ljudi Knina razgovarali su nadležnima u Ministarstvu zaštite okoliša gdje su insistirali da se Ministarstvo zauzme na sanaciji lagune.

– Kako je riječ o poznatom onečišćivaču Ministarstvo ne može tražiti europska sredstva za sanaciju jer, koliko god oni to javno negiraju, DIV i danas koristi lagunu za ispuštanje viška otpadnih voda. Obaveza sanacije lagune je isključivo njihova. Državni inspektorat je dobio nalog Ministarstva da obavi nadzor i obaveže DIV na izradu programa sanacije lagune. Kada Ministarstvo usvoji taj program DIV bi sam trebao financirati sanaciju. Bit će to velik i skup projekt i nisam siguran da su ga oni u stanju sami provesti – skeptičan je Ćaćić.

Grad Knin nema obveze sudjelovati u sanaciji eko bombe kraj DIV-a, ali zbog odgovornosti za zdravlje građana i Grad Knin je poduzeo određene korake kako bi do sanacije laguna došlo što prije.

– Angažirali smo Agronomski fakultet da naprave analizu mulja u laguni i rezultat je zabrinjavajući. Razine teških metala u mulju su nekoliko desetaka puta iznad dozvoljenih. Agronomski fakultet će na temelju dobivenih podataka o sastavu mulja pripremiti postupak bioremedijacije. Oni će pripremiti koktel mikroorganizama za inaktiviranje mulja. Grad Knin je na sebe preuzeo taj dio pripreme, ali će provedbu tog postupka morati financirati DIV – poručuje Ćaćić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: