Kninjani svečano obilježili 160. godišnjicu rođenja fra Luje Maruna

Svečana obljetnica 160. godišnjice rođenja kninskog velikana fra Luje Maruna proslavljena je jučer u dvorani Studentskog doma u Kninu koji nosi njegovo ime. Na obilježavanju su bili i kninski gradonačelnik Marko Jelić te šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević, a susret je organiziralo Veleučilište Marka Marulića u Kninu, Narodna knjižnica Knin i Kninski muzej.

O fra Luji Marunu, franjevcu i arheologu amateru koji je od rušenja spasio kninsku tvrđavu kupivši je od austrijskih vlasti, govorila je Maja Petrinec iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, viša kustosica Kninskog muzeja Katarina Gugo i kustos Goran Mrnjavac.

Lujo Marun bio je i suosnivač Hrvatske čitaonice u Kninu te osnivač Kninskog starinarskog društva, Prvog muzeja hrvatskih spomenika u Kninu i časopisa Starohrvatska prosvjeta, najstarijeg stručnog arheološkog glasila u ovom dijelu Europe.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.