Vidljiv napredak

Knin prkosi negativnim demografskim trendovima: Raste broj vrtićke i školske djece

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Državni zavod za statistiku objavio je nedavno podatke o broju upisane djece u vrtiće i škole u prošloj školskoj godini, 2019./2020., a koji i dalje nažalost oslikavaju lošu demografsku sliku i konstantan minus na svim poljima. Ipak, nisu posvuda brojke poražavajuće, u 66 gradova u vrtiće je ove godine upisano, tako, više djece nego lani, kad su osnovne škole u pitanju u plusu su 44 grada, a više srednjoškolaca nego lani ima 26 gradova, piše Gradonačelnik.hr.

Gledajući postotni rast, u Top 10 gradova prema upisanima u vrtić našao se i Knin, s rastom od preko 20 posto,  konkretno je dječji vrtić u 2019./20. upisalo 327 mališana, ili čak 60 više nego u 2018./2019.  kada je u vrtić upisano njih 267 vrtićanaca.

Gradonačelnik Marko Jelić dolaskom na vlast prije dvije godine našao je Knin u nezavidnom financijskom položaju s mnogim dugovima koji su se odmah počeli rješavati raznim mjerama. No, i prije poboljšanja financijske situacije grada, usmjerili su se na uvođenje novih, prvenstveno demografskih mjera i projekata od kojih je među prvima bila gradnja novog vrtića za koji su osigurali 1,8 milijuna kuna iz EU fondova. Novi vrtić, Radost, visoke energetike učinkovitosti, otvorio je vrata prošle godine vrata, a vodili su se i pregovori s HŽ-om za ustupanje zemljišta za osiguravanje vanjskog dodatnog vrtićkog prostora. Riječ je o projektu ukupno vrijednom oko pet milijuna kuna s kojim se u potpunosti riješiti problem liste čekanja.

-Uspjeli smo u relativno kratkom vremenu ovaj projekt, od ideje, preko rješavanja kompleksnih imovinsko-pravnih odnosa, pripreme kompletne projektne dokumentacije, prijave projekta i dobivanja bespovratnih EU sredstava, odnosno iz tri različita izvora, osiguravanja vlastitih proračunskih sredstava, provedbe otvorenog postupka javne nabave, provedbe građevinskih radova i opremanja cijelog objekta i vanjskog dječjeg igrališta, dovesti do konačnog otvaranja – kazao je Marijo Ćaćić, dogradonačelnik Knina.

Zgrada novog vrtića koji djeluje kao područni odjel Dječjeg vrtića Cvrčak, najmodernija je u Kninu i s najvišim mogućim energetskim certifikatom, izjavio je gradonačelnik Marko Jelić na svečanom otvaranju objekta za koji je Ministarstvo za demografiju izdvojilo 1,8 milijuna kuna, Grad Knin 1,4 milijuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja 350 tisuća kuna.

Više pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: