HGSS obišao odsječene kuće

Izlile se rijeke oko Knina, obranjeni pročistač i lagunaFoto: N.Hladnić/HRT
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Uslijed velikih oborina i otapanja snijega na Dinari i drugim planinama, izlile su se rijeke na kninskom području. Najviše problema zadaje Butižnica, a iz vodotoka su se izlile Orašnica, Radljevac i Marčinkovac. Poplavljena su polja i neke prometnice, a na terenu su kninski vatrogasci i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Vodostaj Krke jutros je na 390 centimetara s tendencijom opadanja, dok je jučer u 8 sati bio na 371 centimetar i rastao. Po riječima gradonačelnika Knina Marija Ćaćića u danima koji slijede ne očekuju se obilnije kiše pa se nadaju povratku rijeka u korita.

– Od sinoć od 22 sata Krka polako pada tako da smo zadovoljni. Bilo je opasnije na nekoliko lokacija, sada posebno branimo uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i poznatu ‘crnu lagunu’. Evo baš smo sad kod lagune i tu, kako vidim, vodostaj pada. Ne bude li oborina ovo je sad zadovoljavajuće stanje. Uglavnom nije bilo havarija niti većih problema. Nekoliko kuća koje su ostale izolirane, došli smo do njih, obišli smo ljude i HGSS im je ponudio prijevoz jer njihova visoka vozila mogu tamo proći – kazao nam je gradonačelnik Ćaćić koji procjenjuje da najavljena manja količina nove kiše neće utjecati na vodostaj tijekom dana i u noći pred nama.

Podsjetimo, Ravnateljstvo civilne zaštite RH izvijestilo je u nedjelju da se rječica Butižnica izlila na cestu Golubić-Plavno te je cesta zatvorena za sav promet. Do izlijevanja vode došlo je i u Golubiću, kod zaseoka Radinovići i Plavšići, ali se do njih može normalno prometovati. Lokalna cesta Donji Žagrović-Knin, Ulica hrvatsko-švicarskog prijateljstva, zatvorena je za sav promet, a Ulicom Domovinskog rata vozi se otežano i postavljeni su znakovi upozorenja.

Kod pročišćivača vode na Orašnici postavljen je zečji nasip u dužini od 25 metara. Na postavljanju angažirani vatrogasci DVD-a Knin, JVP Knin te djelatnici komunalnog poduzeća, ukupno oko 20 osoba. Djelatnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split dopremili su vreće za pijesak i pumpe za vodu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: