Održiva budućnost za buduće generacije

Grad Knin potpisao ‘Sporazum za klimu i energiju’ kojim će do 2030. smanjiti emisije CO2

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Grad Knin potpisao je Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju čime se obvezao smanjiti emisije CO2 na svom području za najmanje 40 posto do 2030. godine učinkovitijom upotrebom energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije. Također, usvojit će i integrirani pristup ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene.

– Priključenjem ovoj inicijativi Knin potvrđuje viziju grada kao ugodnog mjesta za život na čijem se području vodi računa stvaranju održive budućnosti za buduće generacije racionalnim i odgovornim upravljanjem prirodnim resursima – kazali su iz Grada

Naime, u tijeku su pripreme za izradu Akcijskog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena SECAP (engl. Sustainable Energy and Climate Action Plan) kojim će se odrediti aktivnosti (mjere) kojima će se ostvariti planirano smanjenje od minimalno 40 posto emisija CO2. Potpisivanjem Sporazuma, gradonačelnici i načelnici dobrovoljno preuzimaju obvezu smanjenja emisija CO2 na svome teritoriju za 20 posto do 2020. godine, odnosno 40 posto do 2030. godine. U Akcijskom planu energetski održivog razvitka i klimatskih promjena koji su svi potpisnici bili obvezni izraditi prema smjernicama Europske komisije, definiran je način postizanja ciljanih vrijednosti.

O uspjehu i značaju Sporazuma, deset godina od njegovog pokretanja, najbolje govori podatak da on danas okuplja preko 10 tisuća europskih gradova u kojima živi više od 300 milijuna ljudi, a što čini gotovo pola EU populacije.


Pratite nas i na društvenim mrežama: