U organizaciji udruge Sv. Bartolomej

FOTO ‘S poteškoćama možemo živjeti, s nepravdom ne’: Kninjani prosvjedovali zbog nerješavanja statusa pomoćnika u nastavi

17.09.2019., Knin - Okupljanje roditelja i clanova udruga sv. Bartolomej iz Knina ispred skole Domovinske zahvalnosti zbog ne rjesavanja statusa pomocnika u nastavi. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

‘Jednaki u različitosti’, ‘I ministrica ima pomoćnika’ i ‘S poteškoćama možemo živjeti, s nepravdom ne’, tek je dio poruka odaslanih s današnjeg prosvjeda roditelja i članova Udruge osoba s invaliditetom ‘sveti Barolomej’ ispred Osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu, a sve zbog nerješavanja statusa pomoćnika u nastavi. Naime, kninskoj udruzi, kao ni šibenskim ‘Kamenčićima’, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije dodijelilo sredstva za pomoćnike u nastavi.

– Ministarstvo je objavilo prvu Odluku o dodjeli sredstava prošli tjedan, a to je trebalo napraviti još u lipnju. Problem je u tome što sustav kasni, cijeli proces ide usporeno. Iz Ministarstva su poručili da je to bila prva u nizu odluka o dodjeli novca, ali kada bi trebali biti podijeljen ostatak novca i kada ćemo doznati je li naša udruga dobila novac za pomoćnike u nastavi – pita se Vlado Arežina, direktor udruge sv. Bartolomej.

Škola je počela još prošlog tjedna, a roditelji djece s poteškoćama u razvoju snalaze se na razne načine. S druge strane, nerijetko stručni tim Ministarstva odbija dodijeliti pomoćnika za jedno dijete, jer procjenjuje da jedan pomoćnik može biti dovoljan za troje djece, što Arežina naglašava kao dodatan problem.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

– Cijelu situaciju možda je najbolje opisala učiteljica iz škole koja tvrdi da nema šanse da funkcionira s tom djecom bez pomoćnika u nastavi. Imamo za primjer tri dječaka iz spektra autizma. Niti jedan od njih ne govori i nemoguće je da učiteljica sama odrađuje taj posao. Zato je cilj našeg prosvjeda da sljedeće godine ne dođemo u ovu situaciju i da na prvi dan škole djecu dočekaju njihovi pomoćnici, jer djeci s poteškoćama u razvoju potreban je određeni period upoznavanja i prilagodbe – govori Arežina.

Resorno Ministarstvo podijelilo je tek 2,6 milijuna kuna udrugama koje su aplicirale na natječaj za pomoćnike u nastavi, a iz sv. Bartolomeja pitaju se kada će biti podijeljen ostatak novca namijenjen financiranju pomoćnika.

– Pošto je na natječaj aplicirao znatan broj udruga, Ministarstvo je zbog cijele halabuke u javnosti uspjelo izbaciti nekih desetak udruga kojima su podijelili novac, ali mi i dalje čekamo kada će podijeliti ostatak od 12, 13 milijuna kuna namijenjenih pomoćnicima u natavi. Cijeli proces ide jako sporo. Mi smo se na natječaj uredno prijavili i sada je na Ministarstvu da odobri sredstva udrugama. Jedna stvar mora biti jasna, a to je da mi kao udruge svojevoljno ulazimo u taj posao, jer ga drugi ne odrađuju. Dosad smo uvijek uspjeli osigurati sredstva, bilo preko Ministarstva ili preko Grada, ali ovo sad postaje jako nekorektno – poručuje Arežina.

I Kamenčići, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije, aplicirali su ove godine za sredstva za 10 učenika kojima su potrebni pomoćnici u nastavi, a novac u prvom krugu podjele nisu dobili.

– Sramotno je da se nakon toliko godina događa da počinje škola, a mi još ne znamo tko ima pravo na asistenta, a tko nema. Ja bih taj odnos nazvala degradirajućim, to je kršenje prava djece. Jednostavno sve ono što potiče Europa, da djeca budu izjednačena i integrirana u nastavu, Ministarstvo i naš sustav negiraju svojim postupkom – govori Sonja Ninić Ševo, predsjednica Kamenčića.

Inače, još prošli tjedan poslali smo upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja vezano uz problem pomoćnika u nastavi, ali do zaključenja ovog teksta još nismo dobili odgovor.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.