FOTO: Proslava Oluje počinje puštanjem 2000 golubova s kninske tvrđave

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac i general Hrvatske vojske Mate Ostović predstavili su danas u Kninu detaljan program proslave 20. obljetnice Oluje 5. kolovoza. Svečana proslava počinje već sutra, 4. kolovoza u 18 sati kada će šibenski biskup Ante Ivas posvetiti crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a u 22 sata održat će se moto party na kojem će nastupiti Psihomodo pop.

Na sam dan Oluje, 5. kolovoza, program započinje rano ujutro u 6 sati kada će s kninske tvrđave prema Vukovaru poletjeti dvije tisuće golubova, a u isto vrijeme golubovi će biti pušteni i u Vukovaru. Nakon toga slijedi budnica ulicama grada Knina, a svečanost se potom prebacuje na kninsku tvrđavu gdje će se okupiti brojni uzvanici. U 8:45 sati otvorit će se Muzej ‘Oluja ’95’, a svečanost na tvrđavi nastavlja se čitanjem povjesnice o Oluji i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

vojska

-U 9.13 sati započinje intoniranje hrvatske himne, zazvonit će sva zvona na kninskim crkvama i podići će se hrvatski stijeg. Zastavu će podići osam pripadnika Hrvatske vojske te obitelj poginulih i nestalih branitelja. U samom trenutku kada stijeg napusti posljednju ruku hrvatskog branitelja otkrit će se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu – kazala je Rimac.

VIDEO ZID NA TVRĐAVI

knin oluja josipa rimac

Tuđmanov spomenik otkrit će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njegovi sinovi, Stjepan i Miroslav. Nakon toga slijedi prelet MIG-ova i program eskadrile Krila Oluje.
Gradonačelnica Rimac ističe kako ograničenja za dolazak na tvrđavu nema, međutim , građanima savjetuje da ako žele biti dijelom svečanosti na tvrđavu moraju doći već u 7.30 sati.

-Na najvišem vrhu može stati oko 700 ljudi, ali predviđen je video zid na najdonjem platou tvrđave tako da će se moći svečanost uživo pratiti – istaknula je Rimac. Nakon programa na tvrđavi, uzvanici će se uputiti na misno slavlje u novootvorenu kninsku crkvu na kojem će sudjelovati 30-ak biskupa iz Hrvatske i BiH te 200 svećenika, a predvodit će je kardinal Josip Bozanić.

MILANOVIĆEVA GOVORA NEMA U PROTOKOLU

Središnja proslava na glavnom kninskom trgu počinje u 13 sati polaganjem vijenaca kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja ’95, a među govornicima su najavljeni predsjednica Grabar Kitarović, gradonačelnica Knina i predstavnici branitelja.

knin oluja ostovic

Obraćanje premijera Zorana Milanovića, istaknuto je danas, nije u protokolu.

Sva logistika za okupljanje više tisuća ljudi koji će u srijedu pohoditi Knin je spremna, naglasili su organizatori. Očekuje se dolazak 10-13 tisuća vozila i više stotina autobusa, a od toga 90 autobusa organiziralo je Ministarstvo branitelja. Grad Knin osigurao je dovoljan broj parkirnih mjesta, a građane će s onih udaljenijih parkirališta do centra grada prevoziti sedam autobusa.

?????

Rimac je na kraju poslala poruku svima koji planiraju doći i obilježiti ovaj veliki dan za Hrvatsku.

-Budimo ponosni na naše heroje i bez ikakvog politikantstva pokažimo dostojanstvo. Ako smo mogli oprostiti kao kršćani, jesmo, tko nam može zabraniti veličati naše pobjede. U našim proslavama nema ni ‘m’ od mržnje, ni ‘r’ od revanšizma, naprotiv sjećamo se svih poginulih i nestalih branitelja i sućutno žalimo za svim nedužnim žrtvama i obiteljima – poručila je.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.