Više

  DIV od Erste banke diže kredit od 8 milijuna eura za proširenje pogona u Kninu

   

  Kninsko Gradsko vijeće danas je, na zahtjev DIV-a, dalo suglasnost toj tvrtki za osnivanje hipoteke kao založnog prava na nekretninama u Poduzetničkoj zoni Bare.

  DIV od Erste banke diže kredit od 8 milijuna eura za proširenje pogona u Kninu

  Suglasnost za osnivanje hipoteke na zemljištu u zoni Bare daje se u cilju ishođenja investicijskog kredita u visini od 8 milijuna eura od Erste banke namijenjenog proširenju pogona i povećanju kapaciteta tvornice u Kninu.

  Iako je ugovorom o kupoprodaji građevinskog zemljišta određena zabrana opterećenja nad nekretninama na rok od pet godina, istim je ugovorom postojala mogućnost posebnog akta prodavatelja, odnosno Grada Knina, a na zahtjev kupca, odnosno DIV-a, kojim će se dozvoliti uknjižba hipoteke.

  – Za takvo što su se kumulativno morala ispuniti dva uvjeta. Prvi uvjet je da se kredit koristi za izgradnju objekta za kojeg je kupljeno građevinsko zemljište, odnosno za investiranje u pogon u Kninu, a drugi uvjet je da DIV uruči bjanko zadužnicu na iznos od 3,1 milijun kuna, što je i vrijednost kupljenog zemljišta. Tvrtka DIV je ispunila oba uvjeta, a žurnost zbog koje smo sazvali ovu sjednicu uvjetovana je potrebom da se gospodarstvo u Kninu i dalje razvija, da DIV zapošljava nove radnike i da to bude na korist cijeloj zajednici – izvijestio je kninski dogradonačelnik Nikola Blažević u svojstvu predlagatelja ove odluke.

  Kuriozitet: Antunović afirmativan prema prijedlogu odluke kninske izvršne vlasti, a Blažević mu, zbog afirmativnog stava – zahvalio

  Danas se dogodio i jedan kuriozitet u radu kninskog Gradskog vijeća u ovom sazivu. Naime, vijećnik SDP-a Mirko Antunović je afirmativno (makar je to bilo načelno i uvjetno afirmativno) reagirao na prijedlog odluke kninske izvršne vlasti, pa mu se predstavnik izvršne vlasti, Nikola Blažević čak i zahvalio na afirmativnom stavu.

  Naime, SDP-ov vijećnik Mirko Antunović je kazao kako će podržati odluku o davanju suglasnosti DIV-u, ako mu se pruže dokazi da je tvrtka DIV, sukladno obvezama ugovora, snosila troškove za uređenje komunalne, prometne i energetske infrastrukture u visini od 2,9 milijuna kuna te da je u zadnje tri godine zaposlila 150 radnika na neodređeno vrijeme, a da istovremeno nije smanjivala broj novozaposlenih.

  Dogradonačelnik Blažević odgovorio mu je da je DIV još 2011. godine podnio izvještaj o planiranom ulaganju od čak 3,9 milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu te da je po podacima Ministarstva gospodarstva samoborska tvrtka ispunila ugovornu obvezu o zapošljavanju najmanje 150 radnika na neodređeno radno vrijeme u tvornici u Kninu.

  Vijećnici SDP-a su, na kraju, kod glasanja ostali suzdržani budući da nisu dobili pismene dokaze na kojima su inzistirali.

  Za most u Raškovićima nadležne Hrvatske vode

  Današnja sjednica kninskog Gradskog vijeća imala je samo dvije točke dnevnog reda, a nakon davanja suglasnosti DIV-u na hipoteku, druga točka dnevnog reda odnosila se na vijećnička pitanja.

  Gradski vijećnik Jovo Jankelić iz SDSS-a pitao je što je sa srušenim mostom u Raškovićima te sa nerazvrstanim cestama u kninskoj okolici koje su oštećene zbog kiša.

  – U vezi mosta u Raškovićima, za sanaciju su nadležne Hrvatske vode, a mi smo već 2010. godine zatražili od njih da saniraju most. Sada smo opet kontaktirali Hrvatske vode da žurno obnove most. Što se tiće nerazvrstanih cesta, za područje Podinarja smo našem koncesionaru dali nalog da to riješi, odnosno asfaltira do kraja tjedna. Za ostala prigradska naselja, naši komunalni redari i inžinjer su obišli teren i sukladno našim prihodima, učinit ćemo što budemo u mogućnosti. Ne možemo reći da će to biti asfaltiranje, ali izvest ćemo popravak i sanaciju – odgovorila je kninska gradonačelnica Josipa Rimac, na što joj je Jankelić replicirao.

  Jankelić: U Plavnu niti jedna cesta nije sanirana zadnje dvije godine; Rimac: Čeka nas teška 2015. godina

  – U Plavnu niti jedna cesta nije sanirana zadnje dvije godine – replicirao je Jankelić.

  – Po pitanju Plavna, ceste je obnavljala Županija, a ne Grad. Plan građenja i plan održavanja donosimo na Gradskom vijeću kao i izvješće – pojasnila je Rimac te se osvrnula na narednu, 2015. godinu.

  – Na slijedećoj sjednici ćemo donositi proračun za 2015. godinu, a s obzirom na smanjenje naših prihoda iz kojih smo održavali nerazvrstane ceste, ako ne podignemo cijenu komunalnih davanja, možemo očekivati i manju aktivnost na terenu. Naš prihod na stavci komunalnih naknada je oko dva milijuna kuna, a ono što moramo sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu dati za javnu rasvjetu, održavanje javnih površina i održavanje nerazvrstanih cesta iznosi preko pet milijuna. Ostatak se financira iz ostalih općih prihoda koji će prema našoj procjeni, zbog izmjena zakona, pasti za 2,6 milijuna kuna. Čeka nas teška 2015. godina i treba imati razumjevanja ako ne želimo podizati cijene komunalne naknade i dodatno opteretiti naše građane – upozorila je gradonačelnica.

  Marić: Dokle je stigla sanacija bolnice koja je uvedena “kao zbog lošeg rada bolnice”?

  Vijećnik HDZ-a Robert Marić zanimao se za stanje u kninskoj bolnici.

  – Svjedoci smo rang liste na kojoj je naša bolnica zauzela neslavno posljednje mjesto. Kao medicinskog djelatnika i zabrinutog građanina zanima me dokle je stigla sanacija koja je uvedena “kao zbog lošeg rada bolnice”, a kako vidimo sada zauzima posljednje mjesto. Zanima me i koju razinu usluge mogu očekivati naši građani u jednoj takvoj bolnici – upitao je Marić.

  Rimac: Tražit ćemo od sanacijskog upravnog vijeća odgovor na pitanje u kakvom je stanju bolnica nakon sanacije i kako se naplaćuju usluge građanima

  – Nije nam drago što smo se našli na začelju s našom bolnicom, pogotovo zbog napora da dobijemo samostalnu bolnicu, ali i zbog sredstava uloženih u nju. Potaknuta vašim pitanjem, uputit ću dopis sanacijskoj upraviteljici i sanacijskom upravnom vijeću da nam kažu u kakvom stanju je sada, nakon sanacije, naša bolnica, odnosno što se to pomaklo i što je to bolje u odnosu na vrijeme kada su preuzeli bolnicu. Također, tražit ćemo i odgovore na pitanja kakve su obveze bolnice danas te kako se fakturira i kako se naplaćuje dio usluga pruženih našim građanima – odgovorila je Mariću kninska gradonačelnica dodajući da joj je drago da je potpisan ugovor za obnovu bolnice financiran od Fonda za energetsku učinkovitost.

  – Drago mi je da je projekt, koji započet prije nekoliko godina od strane neke druge uprave i tadašnjeg ravnatelja Olivera Ojdanića, realiziran i da se nastavlja dalje – kazala je gradonačelnica Rimac i osvrnula se na zadnje mjesto kninske bolnice na rang listi.

  – Statistika je varljiva i naša bolnica ne bi trebala biti na začelju. Znam da je jedan od parametara i broj umirućih, a mi imamo Odjel palijativne skrbi. Nadam se da će druge usluge koje pružaju ostala četiri akutna odjela pokazati drugačiju sliku. Nemojmo zaboraviti da je od 2008. godine od strane resornog ministarstva i Vlade u bolnicu uloženo 19 milijuna kuna i da smo dobili 21-og specijalizanta. Mene kao i građane zanima što je s tim specijalizantima, jesu li ostali u kninskoj bolnici i u kakvim uvjetima rade. Također, po pitanju dijagnostike, od 2008. do 2o12. godine, osigurano je dosta opreme. CT je bio u natječaju, no tadašnji ministar Ostojić skinuo je CT s liste nabavke. Nikad nismo dobili obrazloženje zbog čega. Ja ipak vjerujem da će naša bolnica Hrvatskog ponosa biti svima na ponos i da ćemo se sa začelja pomaknuti ka sredini rang ljestvice – referirala je kninska gradonačelnica.

  IZVOR: huknet.hr

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Dio Jezera bez vode u petak, 3. veljače

  Zbog kvara na cjevovodu u petak, 3. veljače do 14 sati vode neće imati potrošači Donjeg kraja u Jezerima.

  Stari grad slavio u derbiju i približio se...

  Odigrano je 11. kolo Županijske malonogometne lige za veterane u kojem su slobodne bile vodeće Bilice. Iskoristio je to Stari grad svladaši u derbiju...

  U petak, 3. veljače Budiše u Ceri bez...

  Zbog kvara na cjevovodu u petak, 3. veljače do 12 sati vode neće imati mještani zaseoka Budiše u Ceri.

  Amfiteatar u Burnumu i značaj amfiteatara u Rimskom...

  Amfiteatri su jedni od najbolje sačuvanih primjera drevne rimske arhitekture. Mnogi su i danas u upotrebi, ugošćujući različite događaje, od rekonstrukcija gladijatorskih borbi do...

  NAJNOVIJE

  Dio Jezera bez vode u petak, 3. veljače

  Zbog kvara na cjevovodu u petak, 3. veljače do 14 sati vode neće imati potrošači Donjeg kraja u Jezerima.

  Stari grad slavio u derbiju i približio se lideru veteranske lige

  Odigrano je 11. kolo Županijske malonogometne lige za veterane u kojem su slobodne bile vodeće Bilice. Iskoristio je to Stari grad svladaši u derbiju...

  U petak, 3. veljače Budiše u Ceri bez vode

  Zbog kvara na cjevovodu u petak, 3. veljače do 12 sati vode neće imati mještani zaseoka Budiše u Ceri.

  Amfiteatar u Burnumu i značaj amfiteatara u Rimskom Carstvu

  Amfiteatri su jedni od najbolje sačuvanih primjera drevne rimske arhitekture. Mnogi su i danas u upotrebi, ugošćujući različite događaje, od rekonstrukcija gladijatorskih borbi do...