IZLOŽBA: Vodice u II. svjetskom ratu u petak u vodičkoj Gradskoj vijećnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U petak, 31. listopada u 18 sati u Gradskoj vijećnici grada Vodica, svečano će biti otvorena izložba Vodice u II. svjetskom ratu.
Izložba je to, nastala na inicijativu članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Vodica, a koju su zajednički realizirali Grad Vodice i Pučko otvoreno učilište Vodice u povodu obilježavanja 70te obljetnice oslobođenja Vodica od njemačke okupacijske vlasti.
Izložba, čija je autorica nekadašnja voditeljica Zbirke tiska NOB-a, a zatim i Dokumentarne zbirke NOB-a Hrvatskog povijanog muzeja u Zagrebu mr. sc. Lucija Benyovsky s kojom su na projektu blisko surađivali Tončika Cukrov viša kustosica zagrebačkog Muzejskog dokumentacijskog centra te profesor povijesti Domagoj Menđušić, prati ratna zbivanja kronološkim redom od 1941. do 1944. u Vodicama.
Kroz fotografije, proglase, dokumente, crteže i onodobni tisak prikupljenima u raznim institucijama diljem Hrvatske; korišten je materijal Hrvatskog povijanog muzeja u Zagrebu, Državnog arhiva u Splitu, Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, gradskih muzeja u Šibeniku i Splitu, te uz pomoć uspomena i sjećanja iz privatnih izvora prikazane su ratne godine u Vodicama od samih uzroka i početka rata, osnivanja NDH i talijanske aneksije jadranske obale, ratnog terora, zločina, progona i logora na Molatu i El Shattu, do konačnog sloma nacističkih snaga i povlačenja Nijemaca iz Vodica 1. studenog 1944. godine.
Izložba Vodice u II. svjetskom ratu bit će otvorena do 7. studenog 2014. godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.