Deset više nego 2019.

U Drnišu u 2020. rođeno najviše beba u posljednjih sedam godinaFoto: Ilustracija/Radio Drniš
Radio Drniš
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na području Grada Drniša u 2020. godini, prema podacima iz Gradske uprave, rođeno je 61 dijete, najviše u posljednjih sedam godina. Od toga 32 djece prvorođeno je u svojim obiteljima, drugorođenih je 18, četvero djece u svoju obitelj stigli su kao treće dijete dok u kategoriji četvero i više djece rođeno je njih sedam. U odnosu na 2019. godinu to je desetero djece više, piše Radio Drniš.

Iako su to još uvijek mali brojevi u odnosu na prijeratno razdoblje, veseli pozitivan trend. Ukupan iznos potpore koju je Grad Drniš izdvojio iz proračuna iznosi 360 tisuća kuna.

Novčana pomoć Grada Drniša za opremanje prvog novorođenog djeteta iznosi 3 tisuće kuna, drugog 5 tisuća, trećeg 12.000 kuna a novčana pomoć za opremanje četvrtog i svakog idućeg novorođenog djeteta iznosi 18.000 kuna, po jednokratnoj isplati, prema usvojenom Socijalnom programu za 2021. godinu.

– Svaki trend koji je pozitivan nas veseli, a ovaj posebno. Brojka od 61 novorođeno dijete u Drnišu i okolici je nešto jako pozitivno. To je 20 posto više novorođenih nego lani, a puno više u odnosu na prijašnje godine. Osim nešto bolje demografske slike, možemo reći kako će osnovna škola u Drnišu, kad ova djeca porastu, imati tri razredna odjeljenja prvašića.

Koliko je Gard imao utjecaja na dobre brojke, teško je govoriti. No ove godine je donesena i odluka da se za treće i svako sljedeće dijete isplate naknade od 12 do 18 tisuća kuna – kazao je za Radio Drniš gradonačelnik Josip Begonja.


Pratite nas i na društvenim mrežama: