Stoka u Pokrovniku neće žedna preko vode. Stižu korito i pumpa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dio mještana Pokrovnika nezadovljni su što je tijekom sanacije lokaliteta Pećina, odnosno vrela pitke vode, uklonjeno metalno korito iz kojeg se godinama napajala njihova stoka pa su se javili Šibenskom portalu kako bi istražili zašto korita više nema.

– Lokalitet Pećina saniran je kako bi i dalje služio na korist mještanima, ali i kao turistička zanimljivost. Neprimjereno bi bilo da pojilište za stoku ostane na samom izvorištu pa je dogovoreno da se korito za napajanje stoke obnovi i ponovno postavi na drugoj lokaciji. Na taj način sam spomenik neće biti devastiran, a stoka će vodu dobiti u pojilištu koje će biti na primjerenoj udaljenost od samog izvora, kazala nam je Angela Bujas, pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

vrelo pokr

U Konzervatorskom odjelu ovih dana očekuju i rješenje Ministarstva kulture, kojim će, nakon preventivne zaštite, lokalitet Pećina u Pokrovniku biti upisan u registar kulturnih dobara.

– Ljudi bi htjeli da se sav posao napravi preko noći i razumijem njihovo nezadovoljstvo, ali korito nije uklonjeno kako ga više tamo ne bi bilo. Staro limeno korito je bilo devastirano i mi smo angažirali limara koji će izraditi novo, a pred sobom imam i ponudu za nabavu nove pumpe kojom će se crpiti voda iz izvora u pojilište. Korito ne može biti postavljeno na način kako je bilo jer je zadiralo u sam spomenik, no novo korito bit će izrađeno po uzoru na to staro i vjerujem da će zadovoljiti potrebe naših građana koji uzgajaju stoku i bave se poljoprivrednom proizvodnjom u tom kraju. Moram napomenuti kako, po analizi Zavoda za javno zdravstvo, voda s izvorišta nije preporučljiva za ljudsku upotrebu, ali stoka je može konzumirati i vjerujem da će za desetak dana biti završeno postavljanje korita i pumpe, kazao nam je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

vrelo2

Kako je već pisao Šibenski portal Ministarstvo kulture je sufinanciralo sanaciju Pećine sa 30.000 kuna, a uspješnoj realizaciji projekta su pridonijeli i NP Krka i Šibensko-kninska županija, koji su sufinancirali projekt sa po 15.000 kuna, Vodovod i odvodnja iz Šibenika sa 5.000,00 kuna, a Grad Drniš je razliku osigurao u svom Proračunu. Vrijednost projekta je oko 93.000 kuna.

Vrelo Pećina u Pokrovniku nalazi se u sjeverozapadnom podnožju brda Gradina, pored prometnice što iz Pokrovnika vodi u pravcu Mirlović Zagore. Riječ je o nepresušnom izvoru pitke vode, vjerojatno dijelu podzemne tekućice koja zadržava uglavnom istu razinu. No povremeno, za velikih kiša, naraste pa otječe kanalom ispod ceste niz polje.

Stanovnici Pokrovnika sve do izgradnje vodovoda 1960-ih godina snabdjevali su se vodom isključivo s Pećine. Iz toga razloga u Pokrovniku gotovo i ne postoje bunari i gusterne. Danas, to značajno zdanje za Pokrovnik i okolicu služi uglavnom za napajanje stoke, no u nerijetko na Vrelo osvježenje potraže i ljudi, posebno u ljetnim mjesecima kada i za velikih vrućina voda ostaje hladna i osvježavajuća.

Građevina klasicističkih obilježja izgrađena krajem 19. stoljeća nad Vrelom daje dodatnu baštinsku vrijednost, simbolično predstavlja spomenik vodi koji je nužno zaštiti i sačuvati. Sanacijom Pećine drniški kraj je dobio još jedan značajni kulturni, ali i turistički lokalitet.

vrelo1 vrelo3


Pratite nas i na društvenim mrežama: