Ostavio veliku baštinu

Prije 55 godina umro hrvatski skladatelj Krsto Odak: ‘Naši snovi prema svijetu od Siverića preko Praga’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog, Krsto Odak umro je na današnji 1965. godine u Zagrebu u 77. godini života. Taj rođeni Siveričanin školovao se u Sinju, Šibeniku i Makarskoj.

Potom je otišao na teološke studije u München, istodobno je studirao kod uvaženog njemačkog glazbenika patera Hartmanna. Nakon povratka u domovinu 1913. godine kao svećenik djeluje u Sinju i obližnjem Otoku. Godine 1919. napušta svoje dotadašnje zanimanje i odlazi na studij glazbe u Prag u klasu uglednog češkog skladatelja Vítězslava Nováka.

Od tada se posve posvećuje glazbi te svoj prvi umjetnički uspjeh postiže već na apsolventskom koncertu kada njegova ‘Sonata za violinu i glasovir’ dobiva prvu nagradu. Po povratku u Zagreb postaje profesorom na Muzičkoj akademiji u kojoj djeluje do umirovljenja 1961. godine

O važnosti njegove ostavštine za ovaj kraj svjedoči činjenica da su po njemu nazvane drniška Osnovna glazbena škola kao i Tamburaški orkestar.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.