Saznajte sve o Indijancu

Posjetite Noć muzeja u Ružiću i Otavicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U petak će u Hrvatskoj biti održana još jedna ‘Noć muzeja’ za koju su Muzeji Ivana Meštrovića i ove godine pripremili program u crkvici Presvetog Otkupitelja te u Otavicama u novouređenoj školi.

U Noći muzeja razgledajte stalni postav Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović, 28. siječnja od 12 do 20 sati. Nakon netom dovršene sanacije kupole kojom je onemogućeno prodiranje vlage te spriječeno propadanje kamene građe i reljefa te postavljanjem unutarnje rasvjete, crkvica je zasjala u novom ruhu.

Istovremeno, u novouređenoj osnovnoj školi u Otavicama koja je 1931. izgrađena prema Meštrovićevim nacrtima, postavljena je edukativna izložba ‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi: Meštrovićev spomenik u Chicagu’. Izložba obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu na poziv odbora Ferguson fonda i Instituta za umjetnost u Chicagu.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, uz poštivanje epidemioloških mjera: ulaz uz predočenje COVID potvrde, nošenje maske te uz ograničen broj posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u izložbenom prostoru. U Noći muzeja iskoristite i prigodu za kupnju publikacija u izdanju Muzeja Ivana Meštrovića uz popust od 50 posto.

Raspored događanja

Razgled stalnog postava (12:00 – 20:00 h)

Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića (1883.–1962.) te najbližih članova njegove obitelji. Meštrović je izgradio prema vlastitim nacrtima 1930. godine i tako ispunio namjeru da svojoj obitelji izgradi grobnicu, a svom rodnom kraju podari crkvicu. Nakon obavljenih konzervatorsko-restauratorskih zahvata na unutarnjoj kamenoj građi, sanacije kupole te postavljanja rasvjete u unutrašnjosti, crkvica je u 2022. godini zasjala novim sjajem.

Izložba ‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi: Meštrovićev spomenik u Chicagu’ (18:00 – 20:00 h)

Kulturni centar u Otavicama (nekadašnja osnovna škola)

Izložba ‘Nisu mogli naći većeg da ih proslavi’: Meštrovićev spomenik u Chicagu’ obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu na poziv odbora Ferguson fonda i Instituta za umjetnost u Chicagu. Kroz izbor povijesnih fotografija iz razdoblja nastanka spomenika, izložba prikazuje različite faze njegova stvaranja, počevši od samog natječaja, odabranih modela, produkcije, transporta, reakcije javnosti u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, do značenja koja se vezuju uz spomenik danas. Uz fotografije se prikazuje i originalni film iz vremena kojim je popraćen cijeli proces nastanka spomenika.

Autor izložbe je Anđelko Mihanović, dok grafičko oblikovanje potpisuje Josip Rajević. Izložba ostaje otvorena do 11. veljače 2022.


Pratite nas i na društvenim mrežama: