Uspostavljena nova crta bojišnice

Akcija ‘Miljevci’: Prije 28 godina oslobođeno je 108 četvornih kilometara Miljevačkog platoa i sedam sela

Obilježavanje 28. obljetnice akcije ‘Miljevci’ bit će održano danas s početkom u 10 sati u Drnišu nastupom gradskog puhačkog orkestra Drniš, nakon čega slijedi polaganje vijenaca na spomen obilježje te misa zadušnica u crkvi Imena Isusova u Drinovcima.

U 9 sati na polaganju vijenca na spomen obilježje povodom 28. obljetnice oslobođenja
Miljevaca u Drinovcima, kod spomen obilježja, sudjelovat će i premijer Andrej Plenković koji trenutačno boravi u Šibensko-kninskoj županiji u sklopu predizborne turneje, a sinoć je prvi put sudjelovao i na otvaranju Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

Podsjetimo, u akciji ‘Miljevci’ oslobođeno je 108 četvornih kilometara Miljevačkog platoa i sedam okolnih sela.

Naime, učestala i temeljita izviđanja okupiranog teritorija Miljevaca, kvalitetna priprema akcije i mala varka s otvaranjem Međunarodnog dječjeg festivala rezultirali su 21. lipnja 1992. godine uspješnom akcijom hrvatskih branitelja u kojoj je oslobođeno 108 četvornih kilometara Miljevačkog plato i svih sedam njegovih sela. Značaj te akcije je i ogroman utjecaj na demoraliziranje neprijatelja koji više nikada nakon te akcije nije imao stopostotni odziv svojih vojnika i zapovjednika.

Operacija Miljevci do tog trenutka Domovinskog rata, bila je najveća akcija Hrvatske vojske u oslobađanju okupiranog područja od jugo-srpskih agresora.

Bitka za Miljevački plato odrađena je nakon oslobađanja Nos Kalika, a hrvatski branitelji tom su akcijom uspostavili novu crtu bojišnice koja se nije pomicala sve do akcije ‘Oluja’ u kolovozu 1995. godine.

Zbog stalnih topničkih napada po Šibeniku, Skradinu i čitavoj šibenskoj bojišnici, izvedena je operacija Miljevci. Povod za akciju dali su im agresori koji su minirali i palili kuće Miljevačkog platoa i terorizirali ostatak hrvatskog stanovništva. Operacija je izvedena u nepovoljnim uvjetima za Republiku Hrvatsku koja se tada nalazila u stanju ‘ni rata ni mira’. Inicijativa operacije potekla je od neposrednih zapovjednika. Pripremljena je u tajnosti, a provedena u jednom danu. Područje operacije je bilo sedam većih sela i više zaseoka u kojima je živjelo oko 1.300 stanovnika, isključivo Hrvata. Područje je omeđeno rijekom Krkom, rijekom Čikolom i padinama Promine.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.