Prodali sve u Belgiji i preselili u Bilice, sad bježe natrag glavom bez obzira

Foto: Facebook
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Elke i Louis Peeters ispričali su Krešimiru Dujmoviću za tportal svoju priču o pokušaju da se iz Belgije stalno nastane u Bilicama. Nakon svega što ih je zadesilo od 2008. godine do danas, Louis je shvatio da mu je dolazak u Hrvatsku najveća životna pogreška.

Od 2008. naovamo hrvatski sustav i pojedinci učinili su sve da ih šikaniraju, otmu im pare, izvrte oko malog prsta i konačno ih isporuče na operacijski stol, na kojem je čovjek spašavao srce od stresa i nepravde koji mu je priuštila naša država, piše Krešimir Dujmović na tportalu.

Jedan od detalja koji su punili čašu strpljenja i tolerancije do prelijevanja je to što hrvatska država traži od Louisa i Elke 79 tisuća kuna PDV-a na brod koji je čovjek kupio još 2001. i u čijim papirima stoji da je na njega već plaćen PDV u Belgiji. Prijete konfiskacijom imovine, sjedanjem na njegovu mirovinu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Belgijanci u Bilicama žive u 90 kvadrata kuće koju su svojedobno platili 190 tisuća eura, a kuća ih je dočekala, unatoč dogovoru, bez struje, vode, izolacije, ma ičega osim fasade koja jedva stoji na goloj cigli. Do danas su u nju morali uložiti još 50 tisuća da bi bila koliko-toliko adekvatna za život.

Belgijanci su nanišanili Hrvatsku prije devet godina. Nekoliko puta prije su je obišli, vole more, htjeli su ploviti, pada odluka. Louis nas zna još od rata. Radio je u zrakoplovstvu NATO-a. Par je prodao svoju urnebesno dobru kuću u Belgiji, spremio sve svoje pokretnine u veliki šleper i dojahao do naše granice. Počinju problemi.

– Na dan polaska saznali smo da je čovjek u hrvatskoj ambasadi zagubio naše dokumente i sav trud je bio uzalud. Premda sam uredno prijavio sve svoje stvari poslije izlaska iz Belgije, trebao sam platiti carinu na sve što smo unijeli – odjeću, namještaj…konfiscirali su nam kamion, odveli ga u skladište tvornice TLM u Šibeniku i držali ga tamo pet dana. Pet dana nismo imali ništa, osim odjeće s kojom smo došli na sebi. Morali smo odsjesti u drugom apartmanu vlasnika koji nam je prodao kuću. U podrumu, priča Louis za tportal.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Preko agencije koja je posredovala u prodaji kuće Belgijanci su ugovorili s vlasnikom da će ih kuća dočekati legalizirana i spremna za useljenje, što se nije dogodilo pa su mislili odustati i kupiti neku drugu kuću. Međutim, agencija je njihov polog već dala vlasniku iako uvjeti iz ugovora nisu bili ispunjeni i ostali bi bez tog novca.

Nakon peripetija sa dovođenjem vode u kuću i plaćanjem troškova za koje nisu bili krivi pravi šou tek slijedi. Prije ulaska Hrvatske u EU strani državljani EU-a su morali svake godine obnavljati dozvolu boravka. Zahtjev je morao biti predan najkasnije mjesec dana prije isteka važeće dozvole, a 2010. Louis i Elke su omaškom predali zahtjev tri dana poslije roka. Bam. Kazna od 500 kuna svakome. Vojnički discipliniran i s vrhunskim osjećajem za korektnost, Louis je platio kaznu odmah isti dan. Pokazuje mi datum kazne i odrezak uplatnice.

Od onda do danas svaki put kada prelazi granicu hrvatska policija ga odvlači u stranu jer im se pali crvena lampica u sustavu. Svaki put se radi o famoznih 500 kuna, čije plaćanje očito nitko nije uveo u sustav. I svaki put Louis vadi uplatnice, dokazuje da je platio, nakon čega ga puštaju.

Louis je prošle godine završio na operaciji srca uslijed sužavanja krvnih žila. Kaže, isključivo od stresa. Trebao je biti operiran u Splitu, ali su ga u šibenskoj bolnici stavili u sobičak bez ikakve mogućnosti da pozove sestru. Na neodređeno. Dok ne dođe na red za operaciju u Splitu. Pokupio je prnje i otišao kod kirurga u Belgiju. Još ga jedino drži ideja da okonča sudski spor, proda kuću u Bilicama i mahne nam sa smiješkom zato što više ne mora živjeti u Hrvatskoj.

– Stvarno smo pokušali. Ima tu divnih ljudi. Dosta mještana nam je pomoglo, kaže Louis.

Cijelu priču belgijskog para koji je želio umirovljeničke dane proživjeti u Bilicama pročitajte na tportalu.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.