Teško ostvariva želja

Biličani traže ukidanje propusnica: ‘Suludo je da ih Lozovčani ne trebaju, a mi bez njih ne možemo u grad’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mještani Općine Bilice, jedinice lokalne samouprave koja je direktno ‘naslonjena’ na Grad Šibenik, trebaju imati propusnicu za odlazak u grad u mesnicu, ljekarnu ili neki veći trgovački centar u kupnju hrane i ostalih potrepština, s obzirom da u svojoj općini imaju tek dvije manje trgovine i jednu ambulantsku ljekarnu. Zbog toga su se obratili načelniku Općine Josipu Čaleti sa zahtjevom da im ukine propusnice. No kako stvari zasad stoje, do takve odluke neće doći.

– Suludo je da mještani Lozovca, naselja koje je 10 kilometara udaljeno od grada, ne trebaju imati propusnicu za otići u Šibenik po osnovne potrepštine, a mi mještani Bilica, općine koja je ‘naslonjena’ na administrativno područje Grada, bez propusnica ne možemo ništa. Zato tražimo da nam se propusnice ukinu ili da nam se na neki jednostavniji način omogući odlazak u grad po hranu i lijekove – priča nam Biličanin koji živi u Novom naselju, a čiji su podaci poznati redakciji.

Upravo biličko Novo naselje počinje nakon raskrižja koje administrativno dijeli Grad Šibenik od Općine. Pekare u općini nema, pa on, kao i svi ostali mještani Bilica, trebaju propusnicu kako bi otišli, primjerice, po kruh u pekaru na Meterizama koja je niti 200 metara udaljena od Novog naselja. Zbog toga su zahtjev za ukidanje propusnica za Grad Šibenik uputili na adresu načelnika Općine Bilice Josipa Čalete.

‘Ovim putem vas molimo da nam omogućite normalan ulazak u grad, jer smatramo da smo u potpuno nepravednoj i nelogičnoj izolaciji, kao općina na samoj granici s gradom. Evo i naših argumenata: i sami znate da na području općine Bilice nema pošte, nema banaka niti većih opskrbnih centara odnosno trgovina, kao ni mesnica. Uz to, ambulante liječnika nekih od naših sumještana su također u Šibeniku, a i pojedine lijekove nije moguće nabaviti u ljekarni u Bilicama. Manja nam susjedna naselja, kao što su Lozovac ili Raslina, spadaju pod upravu grada Šibenika, a od njega su udaljeniji u odnosu na nas. Zato vas još jednom molimo da ukinete propusnice za stanovnike Općine Bilice, ili nam na neki drugačiji, prihvatljiviji način omogućite normalan ulazak u Šibenik’, piše u dopisu adresiranom na načelnika Čaletu.

Mještani Općine Bilice uputili načelniku Zahtjev za ukidanje propusnica za Grad Šibenik

On se, pak, slaže s mještanima Bilica, ali kaže kako nema moć ukidanja propusnica.

– Jučer ste imali press konferenciju u Zagrebu na kojoj je predsjednik Crvenog križa rekao da nemaju smisla mjere zabrane kretanja ako će se omogućiti normalan prolazak iz jedne jedinice lokalne samouprave u drugu. Ja osobno držim da bi Biličani trebali normalno ići do Šibenika, ali nismo mi ti koji donose odluku. Razumijem mještane, ali Stožer civilne zaštite Općine Bilice odlučuje o tome – kazao je Čaleta.

Josip Čaleta/Načelnik Općine Bilice/Arhiva/Šibenski portal

Kontaktirali smo potom predsjednika općinskog Vijeća i načelnika općinskog Stožera Nevena Mikulandru. Upoznat je, kaže, sa zahtjevom, ali Stožer ne razmišlja o pokušaju ukidanja propusnica. Barem zasad.

– Nećemo tražiti nikakvo ukidanje propusnica, jer svaki naš mještanin koji s valjanim razlogom zatraži propusnicu, istu će dobiti. Nema potrebe za tim, svi koji imaju za obaviti neke hitne stvari, otići po lijekove ili bilo što treće, a da je zaista važno, može dobiti propusnicu. Samo jučer smo ih izdali 40, 50 komada. Moramo se pridržavati mjera Nacionalnog stožera, nisu oni uzalud donijeli takve drastične mjere – govori Mikulandra i napominje kako svaki dan od 10 do 12 sati mještani Općine Bilice na adresi Bosuć 3 mogu dobiti propusnicu koju Stožer izdaje zbog vitalnih obiteljskih razloga, skrbi o starijima ili djeci te kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Josip Čaleta i Neven Mikulandra/Arhiva/Šibenski portal

Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika i načelnik Stožera za civilnu zaštitu grada, kaže kako se sve odluke donosi Nacionalni stožer i nije u njihovoj nadležnosti da odlučuju o tome.

– Mi ćemo se ponašati sukladno svakoj odluci Nacionalnog stožera RH. To je sve što mogu kazati u ovom trenutku – veli Mileta.

Danijel Mileta/šibenski dogradonačelnik i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika/Arhiva/Šibenski portal

A mještani Bilica? Jasno im je, kažu nam, da u ovim trenucima treba biti iznimno odgovoran, pridržavati se uputa i mjera, no ipak smatraju da su u ovoj situaciji zakinuti.

– Ne možemo, na primjer, do Konzuma na Meterize bez propusnice, a on nam je na 500 metara udaljenosti. Nemamo mesnicu, poštu, a u dva dućana koja imamo – nema pola stvari koje trebamo. Pelene za djecu, doktori, sve je u gradu. To je velika kašeta puna pitanja i u ovome se vidi koliko općine zapravo nemaju smisla – stav je mještana Bilica.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.