Zeleni grad nabavlja još 25 podzemnih kontejnera. Nesavjesnima kazne i do 2.000 kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Novi način odlaganja miješanog komunalnog otpada u podzemne spremnike u starom dijelu Šibenika prezentirao je danas na rivi Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada. Riječ je o novim otpadomjerima koji se otvaraju očitanjem kartice i mogu primiti do 40 litara otpada koliko se i obračunava po svakom otvaranju te tereti račun vlasnika kartice kunu i 90 lipa.

– Možemo reći da smo ispunili gotovo sve uvjete potrebne za primjenu nove Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Čitače kartica na podzemnim kontejnerima postavili smo već prije dva dana, a vanjske kontejnere ostavili smo uz njih samo dok se građani prilagode. Danas već do 11 sati na ovoj lokaciji imamo očitano 46 odlaganja i možemo jedino apelirati na građane da koriste ovaj sustav i ne ostavljaju otpad izvan kontejnera, rekao je Ljubičić.

Nove glave s čitačima, vrijedne tisuću eura po komadu postavljene su na svim podzemnim kontejnerima, odnosno u Docu, ispred Peškarije, kod topova i kod sv. Ane.

– U tijeku je natječaj za nabavu još 25 podzemnih spremnika od čega će 15 spremnika biti kapaciteta tri prostorna metra, a deset od pet kubika. Vrijednost te nabave je 2,5 milijuna kuna. Plan nam je zauzeti manje javnih gradskih površina uz mogućnost prikupljanja veće kubikaže otpada. Cilj nam je da gradska jezgra i prsten od bolnice do Doma zdravlja bude pokriven podzemnim spremnicima do početka turističke sezone, kazao je Ljubičić.

novic3

Na lokacije postojećih podzemnih spremnika vezana su 692 korisnika, među kojima je 450 građana već preuzelo kartice, a oni koji ne žive u Šibeniku traže da im se poštom pošalju njihove kartice.

– Korisnici u Zagrebačkoj ulici i ulicama iznad nje privremeno će otpad odlagati u kontejnere koje smo postavili na Stari Pazar. Kroz zimu ćemo ukloniti sve kante iz stare jezgre te pripremiti stanovnike za odlaganje u podzemne kontejnere, za koje ćemo u dogovoru s gradom, odrediti dvije lokacije na Starom pazaru. Bit će to kontejneri većeg kapaciteta koji na površini neće zauzimati puno prostora, pojasnio je Ljubičić.

Problem ugradnje podzemnih spremnika, primjerice u Varošu, vezan je uz sustav podizanja podzemnih spremnika koji u tom trenutku moraju biti povezani na hidrauliku kamiona za odvoz otpada. Taj kamion, po sadašnjoj regulaciji prometa, kroz neke ulice ne može proći.

novica miro

Cilj Zelenog grada je kroz tri ili četiri godine cijeli prostor grada pokriti podzemnim kontejnerima. U Zelenom gradu, međutim, svjesni su da će i građanima trebati vremena dok naviknu na novi način odlaganja otpada, ali i kako će uvijek biti nesavjesnih koji će otpad ostavljati pored kontejnera. Zato će dio obaveza kontrole preuzeti komunalni redari.

– Očekujemo da će biti i onih koji će svoj otpad odlagati oko ovih spremnika. Komunalni redari će to rješavati u skladu sa svojim ovlastima, a planiramo i postavljanje videonadzora na mjestima gdje su podzemni kontejneri. Oni koji ne budu poštivali ovo što je Zeleni grad pripremio moći će biti kažnjeni novčanom kaznom do 2.000 kuna, dodao je Miro Lucić, pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti te, uz postojeće na Bikarcu, najavio otvaranje još dvaju reciklažnih dvorišta na Vidicima i u Njivicama.

novica1


Pratite nas i na društvenim mrežama: