Preseljenje iz Zagreba u Šibenik za Anu Rabuzin Sladić bio je svojevrsni šok. Ostavila je posao u pet shopu i zbog ljubavi odlučila potpuno promijeniti svoj život. Danas, sedam godina kasnije, nimalo ne žali. Život u manjem gradu ima brojne prednosti, a Ana je svoj prostor za napredak pronašla u zdravoj hrani i maloj zdravoj oazi ‘Pink BanAnna’ u Crnici.
Ako ste ovog ljeta svratili do Azimuta ili bara NaMaLo na Maloj Loži, sigurno niste ostali imuni na zdrave sendviče, peciva i namaze. I upravo iza njih krije se Ana, inače po struci veterinarska tehničarka koja se prekvalificirala za kuharicu.
Od pet shopa do ‘Pink BanAnne’
– Kad sam doselila u Šibenik, nakon prvotnog šoka, shvatila sam da se moram prilagoditi ljudima i onda su se stvari počele slagati same od sebe. Tražila sam bilo kakav posao i slučajno upoznala Nijemicu koja je u ovom istom prostoru proizvodila pekarsne proizvode od pirovog brašna i od nje sam dosta naučila. Općenito sam voljela kuhati, a onda mi se ‘zalomio’ posao u suvenirnici na odmorištu Krka gdje sam radila dvije sezone, da bi potom zatrudnijela i otišla na porodiljni – priča nam.
Otvarao se tada i ‘She’ bistro bar atelier, stoga je Ana poslala upit za posao. I dobila ga.
– Bio mi je to jako veliki izazov i u ‘She-ju’ sam ostala dvije godine. Međutim, vuklo me raditi nešto što volim, ali da imam fleksibilnije radno vrijeme s obzirom na obiteljske obaveze. Zato sam odlučila povući novac s biroa i otvoriti ‘Pink BanAnnu’. Dobila sam 55 tisuća kuna od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i krenula u vlastitu proizvodnju kvalitetnije hrane – objašnjava Rabuzin Sladić.
Veleprodaja je bila prvi zacrtani cilj, s obzirom da se Hrvati općenito tek upoznaju sa zdravom hranom, pa posljedično vlada i stereotip da je takva hrana bezukusna. Distribuirala je zato svoje proizvode Azimutu i u NaMaLo, a uspostavila je suradnju i sa zagrebačkim Centrom za razvoj energetske inteligencije ‘Esencija’. Ljudi su, kaže, bili oduševljeni.
– Radim suhe kekse u zdravim verzijama, peciva, kruh, sendviče, namaze. Zapravo sve ono što ljudi vole jesti, samo u zdravijem obliku. Brojni se iznenade kad probaju i shvate da je ta hrana iznimno ukusna, bogata okusom i sadržajem – objašnjava Ana.
Doručak može biti kruh i pecivo. Ali zdravo
Strast su joj, otkriva, peciva i dizana tijesta. U svojoj kuhinji ne koristi nikakve aditive ni stabilizatore, a namirnice su provjerene kvalitete. Tako kod nje, primjerice, nećete moći jesti prženu hranu, ali zato hoćete crni sezam, avokado, integralne kruščiće s brusnicama, smoothieje, suhe keksiće od kokosovog cvijeta i tako redom.
– Maloprodaju dosad nisam uspijevala ostvariti jer jednostavno nisam imala vremena za to, ali sada mi sve veća želja postaje otvoriti vrata Šibenčanima. Želim im pokazati kako doručak i ‘brunch’ mogu biti iznimno ukusni, a opet zdraviji i puno hranjiviji no što su ljudi naviknuli – optimistična je.
Oprezna je kada je u pitanju budućnost, no s kulinarskim umijećem koje je već potvrdila, za Anu nema straha. Otkrili su je i gosti Obonjana, pa su tako za svoje vjenčanje na ‘otoku mladosti’ poželjeli upravo njezine sirove torte. A u njima obožava sljubiti svježe smokve i indijske oraščiće…