Za dva stana u Šibeniku, tri računa za smeće. Kako to, kako to?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iznajmljivači u Šibeniku ogorčeni su iznosima paušala za smeće koji moraju plaćati kroz cijelu godinu bez obzira što goste imaju tek dva mjeseca ili u onim najboljim slučajevima u samo gradu Šibeniku do četiri mjeseca. Ulje na vatru dolili su dupli računi za smeće koje je Zeleni grad isporučio onima koji stan u kojem veći dio godine žive, ljeti legalno iznajmljuju turistima.

– U Žaboriću imamo kućicu sa samo jednim stanom u kojem živio i gdje smo prijavljeni, a u sezoni selimo u naš stan u Šibeniku kako bi stan u Žaboriću iznajmljivali gostima. Od Zelenog grada sada smo za ta dva stana dobili, ni manje ni više, nego tri računa. Za stan u Šibeniku obračunavaju nam godišnji paušal kao povremenim korisnicima, a za stan u Žaboriću godišnje plaćamo paušal za dvije osobe, ali za taj isti prostor, za iste krevete, naplatili su nam i godišnji paušal po krevetu za iznajmljivanje. Dobili smo račune za smeće za turiste za svaki mjesec cijele godine, a do sada smo plaćali paušalno za dva mjeseca. Pa zna se da područje Jadrtovca, Žaborica, Grebastice ili Kaprija nema gostiju prije sezone – ispričala nam je čitateljica iz Žaborića.

Isti problem ima i mali iznajmljivač iz Crnice koji je svoj stan kategorizirao kao apartman i na nekoliko mjeseci preseli u vikendicu. I njemu su na adresu stana stigli dupli računi s mjesečnim iznosom cjelogodišnjeg paušala za njegovu obitelj i za turiste.

– Nije mi jasno kako itko može naplatiti istovremeno uslugu i meni i mom gostu, kao da cijelu godinu spavamo zajedno u istom krevetu, riječima je oslikao problem naš čitatelj.

Booking.com
Booking.com

Proteklih dana, baš od kada su na adrese iznajmljivača počeli stizati računi Zelenog grada za odvoz otpada, pojačan je pritisak građana na Odjel za turizam u Šibeniku u kojem iznajmljivači odjavljuju svoje apartmane.

– To uopće nije upitno, proteklih dana osjetno je veći broj onih koji odjavljuju svoje prostore za iznajmljivanje. U našim pravilnicima i zakonima o ugostiteljskoj djelatnosti ništa se nije promijenilo. Iznajmljivači i dalje normalno plaćaju svoje obaveze i što se tiče poreza i boravišne takse. Nikakvih promjena tih stopa i iznosa nije bilo. Prema zakonu iznajmljivači mogu prijaviti i odjaviti djelatnost kad god hoće. Do sada oni to nisu radili jer nisu imali potrebe. Plaćali su paušalni porez i paušalni iznos boravišne pristojbe što je bilo jako dobro organizirano i još uvijek je tako. Međutim, što se sad dogodilo ne mogu i ne želim ulaziti u problematiku drugih institucija i drugih odluka, ali iznajmljivači sada žele odjaviti pa će pred početak sezone doći prijaviti te iste apartmane – potvrdila nam je Neda Livljanić, voditeljica Odjela za turizam Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji.

U hodniku Odjela za turizam zatekli smo mladića sa Kaprije koji je došao odjaviti svoj apartman.

– Imam samo jedan apartman s tri kreveta i oni mi sad za svaki mjesec šalju račun od 60 kuna. Pa mi smo sretni ako apartman napunimo u srpnju i kolovozu. Ne pada mi na pamet u deset mjeseci platiti 600 kuna Zelenom gradu za prazan apartman. Naravno da ću sad morati ponovno doći u grad kako bi pred sezonu obavio prijavu djelatnosti, a u devetom mjesecu ću je opet odjaviti. Ovo je maltretiranje građana koje će nas samo natjerati na rad na crno – priča Kaprijanin.

Ilustracija
Ilustracija

Pitali smo i Novicu Ljubičića, direktora Zelenog grada, kako je moguće da su građanima ispostavljeni mjesečni računi po kojima im se dva puta paušalno naplaćuje odvoz smeća za isti prostor i što će poduzeti.

– Svi koji imaju rješenja državne uprave o iznajmljivačkoj djelatnosti obvezni su plaćati paušal za odvoz otpada. Nama je podatak o djelatnosti zakonski temelj za obračun tako da svi plaćaju paušal samo za razdoblje u kojem imaju prijavljenu djelatnost iznajmljivanja. S novim cjenikom mi smo izišli u susret iznajmljivačima koji su ranije plaćali 36 kuna po ležaju samo za srpanj i kolovoz na način da je nova cijena po ležaju 19 kuna te im je sada ukupni trošak isti, ali pokriva četiri mjeseca. Svi koji ne žele plaćati paušal kroz cijelu godinu djelatnost iznajmljivanja mogu na kraju sezone odjaviti i sljedeće godine ponovno prijaviti za što se plaća taksa od 70 kuna – poručio je Ljubičić.

Zakonska manjkavost koja onemogućava trajno prijavljivanje iznajmljivačke djelatnosti na određeno razdoblje u godini tako je već prouzročila značajni pritisak na odjele za turizam u kojima će gužve predsezonskog prijavljivanja djelatnosti i postezonskog odjavljivanja postati pravilo. Sljedeći negativni efekt bit će nemogućnost kvalitetne pripreme komunalnih tvrtki za sezonu jer do zadnjeg trenutka neće znati za koliki sezonski pritisak moraju pripremiti svoj kadrovski i vozni park, a u konačnici, propust zakonodavca pogodovat će ponovnom porastu broja iznajmljivača na crno.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.