VIDEO Žirjani i Kaprijani traže oduzimanje koncesije Catamaran lineu i nove brodove

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Stotinjak Kaprijana i Žirjana okupilo se danas pred zgradom šibenske gradske uprave kako bi zatražili od Agencije za obalni linijski pomorski promet poštivanje zakona i od brodara Catamaran line, poštivanje koncesijskog ugovora za liniju Šibenik – Kaprije – Žirje. Podršku im je dao i gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima te Goran Grguričin potpredsjednik Otočnog sabora.

Anton Dobra, šibenski vijećnik sa Žirja, podsjetio je na nedavne situacije u kojima katamaran koncesionara nije stigao do njihovih otoka ili nije uspio isploviti prema Šibeniku. Time je koncesionar u zadnjih godinu dana  prekršio uvjete koncesije tri puta jer nije osigurao zamjenski brod unutar ugovorenih 24 sata, a nebrojene se linije nisu održavale, a ne održava se i dogovorena brzina.

– Od 2013. godine LNP iz Splita preuzeo je liniju, ali nakon kratkog vremena počeli su kvarovi i odustajanja od plovidbe iako se posada zaista trudila da se linije odvoze. Zadnje dvije godine plovidba s Komižom postala je avantura gdje se više ne zna gdje ćeš završiti, hoćeš li ostati na Žirju, Kapriju, Šibeniku ili kao nedavno na stijenama u žirjanskoj uvali Muna. Svi smo svjedoci da se u taj brod vrlo malo ili gotovo ništa nije ulagalo. Stavljen je aparat za kavu u kojem često nedostaje vode, kazao je Dobra.

katamaran5

Tvrdi kako je zadnjih mjeseci koncesionar tjedno odustajao od plovidbe po dva-tri puta tjedno.

– Zbog kvara, vremena ili ne znamo čega linija se ne održava. Kap koja je prelila čašu jest nasukavanje Komiže s ukrcanim putnicima u uvali Muna. Nakon brzinskog popravka Komiža je poslije samo dvije obavljene plovidbe opet u kvaru, a zamjenski brod ne dolazi. Sada liniju obavlja malo solidniji katamaran For koji je u ponedjeljak kasnio čak 45 minuta. Taj isti katamaran je lani stao ispred Kaprija dok mu je sukljao gusti dim iz strojarnice, a mještanin ga je, zajedno s putnicima, doteglio do obale Kaprija. Svaki taj kvar značio je višednevnu odvojenost otoka od obale, priča Dobra i tvrdi kako putnici više nemaju povjerenja u te brodove i brodarsku kompaniju koncesionara iz Splita.

Komiža koja je prije plovila i po teškim vremenskim uvjetima, tvrdi Dobra, u zadnje vrijeme i zbog povjetaraca ostaje u luci, jer očito ni posada više nema povjerenja u taj stari derutni brod kojem je oko četrdeset i nešto godina. Žirjani i Kaprijani pitaju Agenciju zbog čega ne ukine koncesiju brodaru koji ne udovoljava uvjetima linije, i stalno krši ugovore, a uvjeti za raspisivanje novog natječaja su na desetke puta ispunjeni.

– Ovo što se dešava s nama je jedna vrsta genocida. Nas pomalo ubijaju ovi brodovi. Od Nove godine do sada skoro 15 puta se nije uplovilo u luke Kaprija i Žirja. Prije 50 godina vozija je brod Teuta 50 minuta do Žirja, a sada se vozi uru i 50 minuta. Ljudi nisu problem, problemi su u trajektu i katamaranu, poručio je Ivan Dobra, predsjednik Mjesnog odbora Žirja u ostavci.

katamaran4

Sami prosvjednici naglasili su kako njihov prosvjed nije nikakav politički skup niti šalju bilo koju političku poruku, a s tim se suglasio i šibenski gradonačelnik Željko Burić.

– Ovo je skup za život. Šibenski otoci su naše gradske četvrti i imaju pravo biti komunalno povezani na kopnu autobusima, na otocima brodskom prugom. Grad Šibenik je u svoje otoke uložio milijune kuna. Zadnji projekt Zlarina je težak 25 milijuna kuna, projekt dovođenja vode na otoke s ciljem održanja života će biti riješen do sezone 2020. Naravno da vam dajemo podršku i naravano da se zna što je koncesijski ugovor i kad se i pod kojim kriterijima raskida. Tražimo samo poštivanje zakonitosti, kazao je Burić zaključivši kako Grad Šibenik ima projekt povezivanja svojih otoka 24 sata u kontinuitetu i ima projekt, zajedno sa Županijom, obnove otočnih mula koji će omogućiti pristajanje tih brodova u svakom trenutku.

Burić je naglasio kako je Grad Šibenik spreman subvencionirati eventualnu financijsku razliku u povezivanju otoka te najavio kako je pred ugovaranjem pilot projekta izgradnje broda na električni pogon za koji šibenski Remont pokazuje veliki interes.

katamaran2 katamaran1 katamaran7 katamaran5 katamaran4 katamaran3


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.