Uz Poljanu se veže puno zanimljivih priča, a večeras ih sve možete čuti u sklopu besplatnog razgleda

Udruga turističkih vodiča ‘Mihovil’ u sklopu trodnevnog programa otvaranja Poljane organiziraju besplatne obilaske Poljane. Prvi obilazak organiziran je jutros, dok je drugi na rasporedu večeras u 20 sati.

Naša je Poljana jedinstvena priča o znanstvenicima, umjetnicima i vizionarima koji su mijenjali povijest. Jedva čekamo da ju ispričamo našim sugrađanima. Šibenska je poljana po mnogo čemu posebna. Već na prvi pogled je jasna razlika u odnosu na većinu
gradskih trgova. Na njoj nema neonskih reklama, svijetlećih displeja niti izloga trgovačkih centara. Sasvim suprotno – naš glavni gradski trg okružuju knjižnica, kazalište i đardin. Izgled i sadržaji nove Poljane posvećeni su šibenskim umjetnicima, znanstvenicima i vizionarima koji su oblikovali našu povijest i sadašnjost, te inspirirali arhitekte u realizaciji projekta. Novi sadržaji Poljane omogućuju turističkim vodičima da Šibenčanima i brojnim turistima ispričaju niz nevjerojatnih životnih priča o ljudima koji su krenuli iz Šibenika i ostavili trag u svijetu. To je priča o uglednim šibenskim obiteljima koje su vlastitim novcem, bez pomoći države, izgradili kazalište i poklonili ga svom gradu. To je priča o Ester Mazzoleni, jednoj od najpoznatijih europskih opernih diva svog vremena. Njoj su u Italiji posvećeni trgovi, ulice i po njoj se nazivaju ugledna umjetnička priznanja, a u rodnom Šibeniku malo tko za nju uopće zna. To je priča o Robertu Visianiju, uglednom europskom znanstveniku, kojeg u Italiji nazivaju ocem suvremen botanike. Priča o Ivanu
Vitiću možda je i najzanimljivija od svih. Dok mi još uvijek vodimo polemike o njegovom radu, struka ga smatra jednim od najvažnijih hrvatskih arhitekata 20-og stoljeća- poručuju iz Udruge vodiča Mihovil.

Šibenska je Poljana, baš kao i većina gradskih trgova kroz povijest dočekivala kraljeve i vojske. Bila je i ratište i stratište. Na njoj se i tugovalo i ljubovalo . Ipak, ono po čemu je zaista posebna je da ona danas priča priču o umjetnicima, znanstvenicima i vizionarima koji su oblikovali današnji Šibenik i ostavili svoj trag u svijetu. Puno lijepih priča veže uz Poljanu, a sve ih možete čuti večeras u 20 sati.

U slučaju većeg interesa, posjetitelji će biti podijeljeni u manje grupe radi sigurnosti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.