Učenici Centra Šubićevac na hodočašću u Lourdesu: ‘Letjeli su avionom prvi put i osjećali se važnima’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Četvero učenika Centra Šubićevac u organizaciji Dječje udruge hrabrosti iz Zagreba zajedno s volonterima provelo je proljetne praznike na hodočašću u Lourdesu. Anđela, Marija, Mateo i Aleksandar u pratnji radnika-volontera Centra, nastavnice Marijane Gladović i Ivane Vrljac, edukacijske rehabilitatorice Anamarija Tadin, asistenta u nastavi Nike Blažević, duhovnika Ante Škugora, medicinske sestre Antonije Štampalije, volonterke Ane Pokrajčić i voditeljice grupe Matilde Čakarić u Lourdesu su boravili od 22. do 27.travnja.

Šibenska grupa ove je godine putovala po prvi put, a namjera je Udruge DUH osnovati trajnu šibensku grupu, okupiti volontere i djecu s teškoćama u razvoju s našeg područja koji bi putovali na hodočašće.

– S povratkom u rodni kraj želja mi je bila da Šibenik krene u tom smjeru, Udruga je bila otvorena za tu ideju i za prvu godinu ostavljena su nam četiri mjesta, dok je sljedeće godine u planu voditi šestero djece uz pratnju. Ove godine išlo nas je ukupno deset i to je bilo jedno divno iskustvo i za djecu i za nas. U šest dana zajedničkog hodočašća, sve je bilo prilagođeno potrebama i mogućnostima djece s teškoćama u razvoju, a tjelesni invaliditeti nikada nisu prepreka na ovom putovanju. Djeca su prvi put letjela avionom, osjećali su se važnima i sve ono što su vidjeli na filmovima sada su i sami iskusili. Konačni cilj je da, ako nam se jave volonteri, krenemo na to da budemo podružnica u Šibeniku kako bi moglo ići više djece. Ovaj tip putovanja financira se isključivo donacijama, kao i sama udruga koja ovisi od pomoći dobrih ljudi. Prije putovanja održali smo predstavljanje župama i od toga ide najveći dio, ali isto tako moram iskoristiti priliku i zahvaliti i nekolicini ugostitelja iz Šibenika i Brodarice te dvojici prijatelja iz Zagreba koji su sudjelovali u podmirivanju troškova putovanja – priča nam Ante Škugor.

Svake godine u vrijeme proljetnih praznika organizira se Hodočašće povjerenja djece s teškoćama u razvoju. Istoimena udruga ‘HCPT’ osnovana je u Ujedinjenom Kraljevstvu 1956. godine. Iz nje se razvila udruga The Irish Pilgrimage Trust koja prva samostalno putuje s djecom s teškoćama u razvoju u Lourdes, a u kasnijim godinama pomaže udrugama u drugim dijelovima svijeta da se priključe ovom pokretu. Pomoću irske udruge, u Hrvatskoj je prije 16 godina osnovana Dječja udruga hrabrost.

Tijekom puta djeca su svakoga dana odlazila na mise koje su odjekivale pjesmom i veseljem, a ‘mir s tobom’ davao se zagrljajima umjesto rukovanjima. Prvi je put organizirana misa na hrvatskom jeziku u spilji ukazanja, djeca su sudjelovala u irskoj i u međunarodnoj misi na kojima su pronijeli i hrvatsku zastavu, a u ostale dane mise su vodili svećenici koji su pratili pojedine grupe iz Hrvatske. Posebno je dirljiva bila misa posljednjeg dana boravka u Lourdesu, kada su svi koji su željeli izrazili svoje zahvale.

– Uz duhovne trenutke, bilo je dovoljno vremena i za igru, druženje, stvaranje zajedništva. Crtali smo i pisali poruke jedni drugima koje smo ostavljali u posebnim omotnicama na vratima soba, a vrhunac zabave bio je okupljanje maskiranih sudionika u hotelskoj dvorani u kojoj se svaka grupa predstavila glazbenom ili plesnom točkom, uz snažnu podršku publike svim izvođačima.

U Šibeniku je u planu napraviti bazu volontera koja bi bila prisutna tijekom cijele godine, a dobrodošli su svi koji imaju otvoreno srce i puno volje, objašnjava Škugor.

– Struka i dob volontera su nebitni, ovdje je najveći naglasak na spremnosti i otvorenosti srca jer to je glavni i osnovni motiv. Naravno, osoba mora biti i psihofizički zdrava kako bi i sama mogla putovati, ali se i brinuti o djeci. Cilj svega ovoga je da djeca izađu iz svakodnevne kolotečine i upoznaju nešto novo – priča nam.

Ove je godine, u organizaciji udruge DUH, u Lourdes putovalo ukupno 34 djece s teškoćama u razvoju sa svojim volonterima, voditeljima grupa, medicinskim sestrama i duhovnicima, a prvi je put okupljena i grupa mladih, takozvana Youth group, čiji su članovi maturanti i brucoši koji su se ovom prigodom učili volontiranju družeći se s korisnicima.

– Ovo je hodočašće zaista bilo vrijedno iskustvo za sve – uz duhovni rast mnoga su djeca dobila priliku prvi put putovati bez pratnje roditelja, naši su učenici prvi put putovali zrakoplovom, stekli su nove poznanike i prijatelje među drugim korisnicima, odraslim volonterima i volonterima iz grupe mladih i vratili se u Šibenik prepuni dojmova koji neće tako skoro izblijedjeti. Nama odraslima ovo je bila prilika družiti se s djecom na neki drugi način od onoga uobičajenog, na način koji razvija zajedništvo na mnogo višoj razini – poručuju iz Centra.

 

Volonteri udruge DUH  povezuje želja za pomaganjem, a radost i ljubav koju od djece primaju najbolji je znak da čine pravu stvar. Hrabrost i požrtvovnost, među najljepšim ljudskim karakteristikama, posebno se cijene u udruzi, a svi oni koji bi htjeli volontirati u Šibeniku mogu se javiti na mail: anteaskugor@gmail.com

(Foto: Centar Šubićevac)

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.