Trajat će do 5. rujna

U Solarisu otvoreni ‘Dani arhitekata’, najveći stručni skup hrvatskih arhitekataFoto: Grad Šibenik
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tradicionalno, četvrto godišnje okupljanje arhitekata i ostalih struka u graditeljstvu, otvorio je danas u Solarisovom Konvencijskom centru Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture poželjevši sudionicima  konstruktivan rad i zaključke, dok je Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata godišnje trodnevno druženje kolega, u svijetlu posebnih okolnosti „novog normalnog“ nazvala dokazom predanosti i posvećenosti struci.

– Iz programa kojeg smo prilagodili ovim specifičnim okolnostima vidljivo je da su teme aktualne i zanimljive, ne samo arhitektonskoj struci, već i ukupnoj javnosti, odnosno društvu u cjelini. Ovih dana ćemo primarno govoriti o stanovanju,  stanovanju kao dijelu oblikovanja izgrađenog okoliša i stanovanju kao savijanju vlastitog intimnog životnog prostora, domu kao ustavnoj kategoriji i mjestu koje nas je formiralo i mjesto gdje rastu naša djeca. Danas u ovoj situaciji koja je pogodila globalno društvo shvaćamo da je stanovanje i puno više.  Stan je mjesto zaklona od bolesti, mjesto rada i stvaranja. Izazovi transformiranja i ponovnog oblikovanja postojećih stambenih prostora postaju stalni. Za to nam trebaju novi konceptualni modeli i tipologije, a isto tako i jasna nacionalna stambena politika kojom će se osigurati dostupnost stambenog prostora svakom pojedincu-kazala je, uz ostalo, Bunjevac.

Otvorenju ‘Dana arhitekata 4.0’, uz ostale uzvanike i govornike,  prisustvovao je i gradonačelnik Željko Burić izrazivši na uvodnoj svečanosti zadovoljstvo šibenskim domaćinstvom tako uglednog skupa.

– Radujem se što je ove godine grad Šibenik domaćin ove važne manifestacije, budući da je riječ o najvećem stručnom skupu hrvatskih arhitekata. Svi znamo koliki značaj predstavlja arhitektura, te vjerujem da će vam ovi dani biti posebno ugodni i obogaćeni nekim novim znanjima i iskustvima – poručio je gradonačelnik sudionicima istaknuvši da je, zahvaljujući i arhitektonskim i srodnim strukama grad Šibenik posljednjih godina promijenio vizure i sadržaj, a tom je sadržaju, kako je kazao,  udahnuta logika i smisao.

Na skupu kojem se odazvalo 250 eminentnih hrvatskih arhitekata i inženjera struka u graditeljstvu bit će, uz glavnu temu,  riječi o najaktualnijim podatcima iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata, raspravljat će se o značajnim pitanjima urbanog i prostornog planiranja, arhitekti i građevinari bavit će se i primjerima socijalnog stanovanja u Hrvatskoj i Europi,  a govorit će se  i o stambenim politikama. Svoj doprinos dat će i šibenske snage. Predavanje ‘Šibenik jučer, danas’, tako,  održat će  Madlena Roša Dulibić, pročelnica Upravnog odijela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika.

Na događaju će se proglasiti i dobitnici godišnjih nagrada HKA, Medalje za arhitekturu i Medalje za konceptualni pothvat. ‘Dani arhitekata’ trajat će do 5.rujna.  Predavanja su,  sukladno svim epidemiološkim mjerama,  organizirana u velikoj kongresnoj dvorani Konvencijskog centra Šibenik uz Hotel Ivan, ujedno i najvećoj kongresnoj dvorani u Hrvatskoj koja u svojih 1200 četvornih metara može primiti i do 1500 sudionika, te omogućava poštivanje razmaka sudionika i svih drugih preporučenih epidemioloških mjera.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: