Središnja tema je stanovanje

U Solarisu četvrti po redu ‘Dani arhitekata’Foto: ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Četvrti po redu Dani arhitekata, u organizaciji Hrvatske komore arhitekata HKA, održat će se od 3. do 5 rujna u Šibeniku. Ovaj je najznačajniji godišnji stručni skup hrvatskih arhitekata trebao biti održan na istoj lokaciji krajem ožujka, ali je uslijed situacije izazvane COVID-19 pandemijom, donesena odluka o njegovoj odgodi.

Središnja tema ovogodišnjih Dana arhitekata je ‘Stanovanje’. Jedino sigurno u arhitekturi budućnosti biti će osigurati stambeni prostor, riječi su predsjednice Hrvatske komore arhitekata, Rajke Bunjevac. Ova prevažna tema obuhvatit će okvire mogućih novih modela održivog stanovanja te potrebe donošenja stambenih politika na nedostatak kojih se ukazivalo već prijašnjih godina zbog gorućih problema nekvalitetne stambene arhitekture, izazvane špekulativnim odnosem prema zemljištima. Navedeno je rezultiralo je nesustavnom i nekvalitetnom izgradnjom, loše osmišljenim okolišem, ali i manjkom svijesti o klimatskim promjenama. Tek u uvjetima pandemije shvaćeno je da je stanovanje dobilo jednu sasvim novu društvenu dimenziju i da do promjena mora doći.

Nezaobilazna tema je Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije čije je donošenje predviđeno upravo tijekom odvijanja Dana arhitekata. Uz to, značajno mjesto u programu imaju i različite dimenzije zakonodavnog okvira, prostorno-planska i graditeljska regulativa u svjetlu usklađivanja sa zahtjevima javne nabave, regionalnog razvoja i zaštite okoliša. Aktualnosti primjene BIM-a u graditeljstvu bit će isto tako predstavljene stručnoj javnosti. O svim ovim i drugim temama govorit će istaknuti domaći arhitekti i stručnjaci u području urbanog stanovanja. Detaljan program Dana objavljen je na mrežnim stranicama Hrvatske komore arhitekata  i stranici Dana arhitekata 4.0.

Kao i dosadašnjih godina i na ovogodišnjim Danima arhitekata bit će dodijeljene Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu, najboljima iz tri kategorije: arhitektura, urbanizam i konceptualni poduhvat. O izboru nagrađenih odlučivao je peteročlani Ocjenjivački sud sačinjen od redom izvrsnih hrvatskih arhitekata, a predsjedao mu je ugledni hrvatski arhitekt akademik Nikola Bašić. Prema riječima akademika Bašića i ove su godine, kao i svih prethodnih godina, pristigli brojni i vrlo kvalitetni radovi. Tako je Ocjenjivački sud imao iznimno tešku zadaću odabira samo jednog rada od niza pristiglih nominacija. Kvaliteta radova pokazuje kako arhitektonska struka ima sjajnu perspektivu, sjajne arhitekte koji će unapređivati hrvatski izgrađeni prostor ali i razvijati ideju održivog planiranja i razvoja.

S obzirom na epidemiološku situaciju ovogodišnji će se Dani arhitekata odvijati pod posebnim epidemiološkim uvjetima, koje osigurava organizator i domaćin Amadria Park u  suradnji s epidemiolozima i Stožerom civilne zaštite.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.