Janjetna i teletina tradicionalno će se naći na stolovima Šibenčana za Uskrs, sudeći prema onome što smo doznali u nekoliko šibenskih mesnica koje smo posjetili.
Ipak, kako nam je kazao mesar Petar Ivić, mnogi blagdansku kupovinu mesa odgađaju do zadnjeg trena, no oni koji su danas došli na peškariju kako bi kupili ribu za sutrašnji Veliki petak, posjetili su i mesnice u kojima su uglavnom naručivali meso za Uskršnji ručak.
– Kupuju kao i uvijek, najviše janjetinu, to im je prvi izbor, a onda teletinu i luganige, no slabije nego prijašnjih godina, sigurno za pet, šest posto – rekao nam je Mate Jurić, mesar u mesnici ‘Nakićen’.
Dakle, ako je vaš izbor janjetina, izdvojit ćete između 70 i 75 kuna po kilogramu, a onima kojima je draža teletina, platit će 60 do 70 kuna za kilogram. U jednoj od mesnica sreli smo starijeg Šibenčanina Stipu koji je išao u nabavu, prvo ribe, potom mesa.
– Skuplja je riba nego meso. Od mesa se možeš najesti, a od ribe si poslije gladan. Za moj penzionerski džep ovo je malo skupo. Stol će biti siromašniji, ali tradicija se mora poštovati – kazao nam je simpatični Stipe.
Mesari, koje smo posjetili, a koji nisu htjeli javno govoriti, istaknuli su da se ovih dana osjeća lagani pad prometa u odnosu na prethodne godine.
(Naslovna fotografija: Hrvoje Jelavić/Pixsell)