U hotel Krka ulaze ulagači sa otoka Man preko svoje šibenske tvrtke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Stečajni upravitelj šibenske Rivijere Ivica Matas redovnim putem još nije uspio ući u posjed zgrade bivšeg hotela Krka u Šibeniku, koji je vlasništvo te tvrtke i kao dio stečajne mase ga namjerava prodati, jer ga Hotel Jadran, nakon raskida ugovora o zakupu, odbija napustiti. Naime, ponuda za novi zakup Krke Matasu je stigla od šibenske tvrtke Mobilia.

– To ne mijenja našu namjeru da 28. studenoga, odluče li vjerovnici tako, bivši hotel Krka ide u prodaju jer i sam novi vlasnik može zahtijevati ulazak u posjed nekretnine koju kupi. Dakle, parnični postupak mogu pokrenuti ja ili Mobilia koja želi zakupiti zgradu do njezine prodaje, tumači nam Ivica Matas, stečajni upravitelj Rivijere.

Naime, po odluci Skupštine vjerovnika u kolovozu ove godine stečajni upravitelj je jednostrano raskinuo ugovor o zakupu. Takav raskid ugovora iz Hotela Jadran osporavaju i ne namjeravaju dobrovoljno napustiti prostore u zgradi bivšeg hotela Krka za koji nisu uredno plaćali zakupninu. Tek kada je stečajni upravitelj Rivijere raskinuo ugovor Hotel Jadran je podmirio dugove zakupnine, ali ne i režijske troškove.

hotel krka

Kako je u zemljišnim knjigama kao vlasnik zgrade i dvorišta bivšeg hotela Krka upisana Rivijera, a Hotel Jadran nakon isteka otkaznog roka i nakon ročišta 6. studenog odbija izići iz posjeda, Trgovački sud uputio je stečajnog upravitelja da taj spor riješi u parničnom postupku. Sud je također kaznio Natašu Ban, direktoricu Hotela Jadran i bivšu zakonsku zastupnicu Rivijere, sa 7.500 kuna zbog opstruiranja stečajnog postupka i nedostavljanja cjelokupne dokumentacije Rivijere stečajnom upravitelju.

– Stečajni zakon je jasan i stečajnom upravitelju omogućuje jednostrani raskid ugovora o zakupu prije njegovog isteka. Sve što sada radi uprava Hotela Jadran je kupovanje vremena i nije nam preostala niti jedna mogućnost osim da tužbom uđemo u posjed bivšeg hotela Krka, kaže Matas.

Prihvati li Skupština vjerovnika njegov prijedlog, stečajni upravitelj sklopit će ugovor o zakupu Krke s tvrtkom Mobilia iz Šibenika koja je spremna plaćati mjesečni najam od 10 tisuća kuna uvećan za PDV do prodaje bivšeg hotela Krka. Iz Mobilie su, kako stoji u dopisu potpisanom od direktorice Senke Vranić, i sami spremni poduzeti sve legalne aktivnosti za ulazak u taj prostor.

hotel krka2

U međuvremenu, tvrtka Mobilia postala je većinski vjerovnik Rivijere u stečaju preuzevši 28. kolovoza ove godine cjelokupno potraživanje ranijeg vjerovnika, švicarske tvrtke NLB Interfinanz AF u likvidaciji u iznosu od skoro tri i pol milijuna švicarskih franaka. Time je Mobilia stekla i razlučno pravo, na temelju zaloga, nad zgradom i dvorištem bivšeg hotela Krka u Šibeniku.

Osim potpisa Senke Vranić na ponudi Mobilie poznato je da je osnivač tvrtke British-Croatian Investments Limited iz Douglasa na otoku Man koji je krunski posjed, ali ne i dio Ujedinjenoga Kraljevstva s lokalnom samoupravom i nije u EU. Nekada je taj otok živio od poljodjelstva i ribarstva, a danas mu najveći udio BDP-a čine offshore bankarske usluge.

Tvrtka je registrirana u Šibeniku na adresi Ivana Meštrovića 13, a jedina osoba ovlaštena za zastupanje je 45-godišnji Paweł Piotr Bryja. U registru se on vodi i kao suosnivač društva Mediteran Investments sa sjedištem u Šibeniku u Dolačkoj 11, zajedno s poljskim Black Diamond Fund, te na istoj adresi kao jedini osnivač i član uprave tvrtke Bungalow Servis.

bungalovi8

Kako sad Mobilia potražuje više od 50 posto svih dugova Rivijere na Skupštini vjerovnika njihov će glas biti presudan za odluke o prodaji hotela Krka, odobravanje sklapanja ugovora o najmu između stečajnog upravitelja i njih samih, kao i za odluku o prodaji bungalova na Jadriji.

– Budući da Rivijera ne posluje, meni kao stečajnom upravitelju nije u interesu trošiti novac tvrtke za bilo koju svrhu osim za namirenje vjerovnika. To se odnosi i na prijedlog o prodaji bungalova na Jadriji iz stečajne mase pokretnina, a zainteresirane kupce sam upozorio da je riječ o pokretninama koje su postavljene na pomorskom dobru bez koncesije, kaže Matas.

Državno odvjetništvo protivi se prodaji bungalova dok su na pomorskom dobru na Jadriji


Pratite nas i na društvenim mrežama: