Hrvatski sommelier klub organizira 23. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se održati 25. i 26. studenog u zagrebačkom hotelu Westin. Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se rekordan broj kandidata, njih čak 37, koji dolaze iz svih hrvatskih regija. Među kandidatima našao se Branimir Vukšić iz šibenskog restorana Pelegrini.
Prvenstvo sommeliera Hrvatske počinje u ponedjeljak, 25. studenog četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od pismenog i praktičnog dijela. Pismeni ispit obuhvaća pitanja iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva te pitanja iz struke.
Praktičan dio traje 30 minuta i sastoji se od degustacije ‘na slijepo’, pisanog opisa jednog bijelog i jednog crvenog vina. Kandidat je dužan ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo. Nakon opisa dva vina kandidate očekuje prepoznavanje četiri vina od autohtonih hrvatskih sorti te ispravljanje ‘netočne’ vinske liste.
Polufinalno i finalno natjecanje otvoreni su za publiku. Pobjedniku ovogodišnjeg Prvenstva pripada glavna nagrada – studijsko putovanje u francusku regiju Champagne, a ovogodišnji će pobjednik i naredne godine predstavljati Hrvatsku na Prvenstvu sommeliera Europe i Afrike – Contest Best Sommelier of Europe & Africa 2020., koje će se održati na Cipru od 16. – 20. studenog 2020.