Nedavna nesreća digla na noge roditelje

Što se još treba dogoditi da prorade semafori u centru Šibenika. Mileta: Gašenje je savjet struke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ogorčena grupa roditelja djece koja pohađaju Osnovnu školu Fausta Vrančića obratila se, nakon prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđeno jedno dijete, redakciji Šibenskog portala nezadovoljni što više od godinu dana ne rade semafori u centru grada koji djeci ipak osiguravaju sigurniji dolazak do škole.

– Nije valjda toliko teško programirati semafore dok traju radovi. Zbog tog nemara dogodila se teška prometna nesreća u kojoj motorom je oboreno dijete koje je sad u induciranoj komi u Splitu. Ne može nas nitko uvjeriti da se promet ne može regulirati semaforima bez obzira na radove. Pa nije to dva-tri dana, radi se i radit će se još i zar treba da se dogodi još kakva nesreća – pitaju odgovorne.

Mailom nam se javila i Ivana, majka djeca koja polaze vrtić i školu u središtu grada.

– Potaknuta osobnim iskustvom i nedavnim događajem želim ukazati na problematiku. Djeca koja pohađaju Osnovnu školu Faust Vrančić nemaju osnovne uvjete za prijeći cestu zbog semafora koji nisu u funkciji. Nažalost, treba se dogoditi nešto kao sad kad je nastradalo dijete koje je prelazilo na pjesačkom prijelazu. Molim gradske vlasti u ime roditelja da se pod hitno nešto napravi po tom pitanju. Čiji je propust za to što se dogodilo? Treba se naći neko rješenje jer Ulica Kralja Zvonimira u kojoj živim je ulica gdje se ne pazi. Vozači prebrzo voze, čuje se naglo kočenje, škripe gume…. Pitam gradske vlasti: Što se točno mora dogoditi da bi se napravila neka regulacija – piše nam mama Ivana.

Roditelji učenika te škole već su prije dvije godine tražili bolju prometnu signalizaciju na pješačkom prijelazu kod zgrade ‘Stare pošte’ i iz gradske uprave im je obećano kako će to biti napravljeno kad završe radovi u Ulici Vladimira Nazora.

– Nisam prometni stručnjak pa ne znam zbog čega su isključeni semafori u središtu grada. Svjedoci smo da je brzina presudni faktor ovakvih nesreća i mislim da bi, ako već semafori ne rade, tamo morao biti prometni redar ili policija koja će kontrolirati brzinu i poštivanje prometnih propisa. I sama sam vozač i uočavam koliko vozača ne propušta pješake. Mislim da nadležni moraju djeci osigurati siguran put do škole – kazala nam je Snježana Ćaleta, ravnateljica Osnovne škole Fausta Vrančića.

Čim su saznali za prometnu nesreću, roditelji i učitelji organizirali su se i pokrenuli humanitarnu akciju kojom žele pomoći samohranoj majci ozlijeđenog djeteta.

– Svi su se uključili kako bi pomogli majci, a trenutno nam je najvažnija informacija da je dijete stabilno. To nas sada veseli – dodala je ravnateljica Ćaleta.

U gradskoj upravi opravdavaju stanje odlukom prometnih stručnjaka koji su odlučili da je isključivanje semafora najbolje rješenje za promet u centru grada dok traju radovi.

– Naši prometni stručnjaci su rekli da je najoptimalnije rješenje gašenje semafora. Za nesreću u kojoj je nastradalo dijete kriv je motociklist koji ga je oborio i protiv divljaka u prometu ne postoji jednostavno rješenje – komentirao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Na pitanje jesu li ti prometni stručnjaci zaposlenici gradske uprave i podređeni njemu i gradonačelniku, Mileta ponavlja kako oni slušaju struku po kojoj je, ovakvo rješenje, trenutno najbolje. Ni činjenicu da je dijete oboreno na pješačkom prijelazu na kojem bi bilo sigurno da je semafor bio uključen, Mileta ne želi komentirati.

– To je hipotetska situacija. Iz Prometne policije su naložili da se zbog radova i velikog priliva vozila u Ulicu Kralja Zvonimira isključe semafori. Ja ovu situaciju mogu iznijeti našim prometnim stručnjacima pa neka oni odluče – kratko je dodao.

Roditelji ne prihvaćaju prebacivanje odgovornosti isključivo na vozače i traže zaštitu svoje djece u prometu.

– Ako gledamo što se treba napraviti, kad ste u poziciji da možete, da bi se smanjila mogućnost ovakvih ili sličnih nesreća konstatacije da će uvijek biti budala koji brzo voze ili da nema rješenja dok se ne kazne počinitelji, ne drže vodu. Problem postoji i civilizacijski doseg je da semaforizirani pješački prelazi postoje u blizini škola, radovi ne mogu biti opravdanje za ovakve situacije jer se za njih zna unaprijed i zna se koliko traju pa se prema tome treba osigurati minimalna sigurnost kao prioritet te ne započinjati radove dok se ove stvari ne riješe. Ako treba skupit ćemo mi roditelji novac za dodatno programiranje par semafora. Dakle, molimo vas da napravite sve što treba da usporite promet na kritičnim lokacijama gdje su glavne rute prelaska djece prema školi na konvencionalne i nekonvencionalne načine jer roditeljima unesrećene djece ništa ne znači da li je jedna budala kažnjena ili nije – kazao nam je Marko B., zabrinuti otac.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.