Naš Mali rođen je na današnji dan

Srce Šibenika i danas kuca za Draženovih 57

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dražen Petrović, svjetski košarkaški Mozart iz Šibenika, rođen je 22. listopada 1964. godine i taj će dan biti obilježen prigodnim programom kod spomenika na Baldekinu te kod Draženovog koša u Ulici Petra Preradovića. Subota je rezervirana za košarkaški turnir ‘Sjećanje na Dražena’ i cestovne atletske utrke ‘ Šibenkih deset’ i ‘Draženova četvorka’.

Vrhunsku i neponovljivu karijeru ‘našeg Malog’, ‘našeg Kapetana’, prekinula je tragedija 7. lipnja 1993. na autocesti u Njemačkoj. No on svoju priču i dalje priča. Tu priču vrijedi ponavljati iz godine u godinu, treba podsjećati nove generacije na Dražena i učiti ih o njegovoj ljudskoj i igračkoj veličini.

Igrajući za Šibenku, Cibonu, Real Madrid, Portland Trail Blazers i New Jersey Nets ostavio je neizbrisiv trag u europskoj i svjetskoj košarci. Da je danas živ, Dražen bi napunio 57 godina.

Jednostavan, pomalo samozatajan i skroman za popularnost kakvu je uživao, pomagao je nesebično običnim ljudima koje nije ni poznavao. Svjedoci tvrde da je usred jedne kišne zagrebačke noći zamotan u kabanicu s kapuljačom pomagao gurati automobil koji je zastao i nije skidao kapuljaču, da ga ne prepoznaju. Svojoj domovini obol je dao u nekoliko navrata početkom 90-ih godina 20. stoljeća, tiho prosvjedujući ispred zgrade Ujedinjenih naroda zbog ratne agresije koja je tada pogodila Hrvatsku. Bio je omiljen u društvu onih koji su znali što je košarka i mada je znao kao beskomprimisni razarač tuđih koševa uništavati protivnike, svi su se divili njegovoj igri, sportskom ponašanju i karizmi što se rijetko viđa.

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za šport ‘Franjo Bučar’ 1992., a posmrtno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.